Home

Achtergrond 271 x bekeken

Eurex stapt in termijnhandel zuivelproducten

De Duitse derivatenbeurs Eurex in Frankfurt am Main start op zijn laatst eind juni met de termijnhandel in zuivelproducten.

De beurs wil starten met het verhandelen van termijncontracten voor magere melkpoeder en boter. Dat heeft Eurex dinsdag meegedeeld.
De basis voor de zuivelfutures zijn de referentieprijzen op de spotmarkten voor beide producten.

Eurex neemt de stap naar het zuivelsegment in verband met de naar verwachting verder toenemende volatiliteit op deze markten. Eurex-bestuurder Peter Reitz vindt het initiatief tot de introductie daarom logisch. "Wij willen met ons wereldwijd distributienetwerk en centrale clearingdiensten een bijdrage leveren aan deze groeiende markt."

Eurex benadrukt in haar aankondiging van de termijnmarktcontracten vooral het belang dat kopers van zuivelproducten hebben bij het afdekken van het risico van onvoorziene prijsstijgingen.

Volgens Reitz is de zaak intensief voorbereid met sleutelspelers, waaronder met name ook de Duitse en de Europese zuivelindustrieorganisaties Milchindustrie-Verband (MIV) en Ecolait, alsmede met individuele zuivelbedrijven in Europa en de VS.

Tot nog toe bestaat alleen een zuiveltermijnbeurs in Amerika, waar die een beperkt belang heeft op de markt. Deze beurs is vooral van regionaal belang.

In Nieuw-Zeeland heeft beursorganisatie NZX vorig jaar aangekondigd ook zuiveltermijncontracten te gaan verhandelen, maar dat is tot nog toe bij een aankondiging gebleven. In Europa waren diverse partijen betrokken bij initiatieven om termijncontracten voor zuivel in de markt te zetten.

Eurex lijkt de enige die daadwerkelijk met een notering komt. Ook hierbij moet worden aangetekend dat het vooralsnog bij een aankondiging blijft. Een datum voor de start is nog niet vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.