Home

Achtergrond 313 x bekeken 9 reacties

Emanciwatte?

Op boerenbedrijven zijn het de vrouwen die meedenken, maar het zijn de mannen die de knopen doorhakken. Jammer, want vrouwen zijn vaak betere ondernemers dan mannen.

Zijn boerinnen geëmancipeerd? Die vraag stelt iemand op het forum van de website vrouwvanboer.nl.
Er komen wisselende reacties op. Rode draad is dat de meeste dames die reageren zichzelf wél geëmancipeerd vinden. Ze helpen immers mee.

Dat is mooi natuurlijk, maar is dat emancipatie? Hebben deze vrouwen dezelfde rechten als mannen op de boerderij? Helaas nog steeds niet. Want waarom nemen zo weinig dochters de boerderij van hun ouders over? Er zijn er die het gewoon niet willen, maar bij de Universiteit van Wageningen vonden ze uit dat het over het algemeen toch anders zit. Zodra er een zoon is, neemt die de boerderij over.
Zoon wordt boer, punt uit. Tenzij hij écht niet wil. Pas dan komt de dochter weer in beeld. Maar dat is niet vaak, getuige de cijfers over het aantal vrouwelijke bedrijfshoofden. Dat hangt al jaren op een kleine 4.000, nog geen 4 procent van de mannelijke bedrijfshoofden. Dat zijn trouwens lang niet allemaal tweedekeus opvolgers, het zijn vooral weduwen die het bedrijf van hun man voortzetten.

Voor het overgrote deel zijn de vrouwen op boerenbedrijven dus geen volwaardige mede-ondernemers maar ‘meewerkende echtgenotes’. Echtgenotes die meewerken op het bedrijf van hun man. Ze hebben vele taken en hun input is enorm belangrijk. Maar gelijke rechten? Meestal niet. Hij hakt de knopen door, hij beslist uiteindelijk welke kant het bedrijf opgaat.
Eigenlijk is dat vreemd. Recent deed de Rabobank een enquête naar vrouwelijk ondernemerschap op het platteland. Het is nog niet gepubliceerd, maar wat blijkt? Vrouwen doen het beter dan mannen. Waarom? Omdat ze beter met de centen kunnen omgaan.
Het wordt tijd dat boerinnen zich meer met de bedrijfsvoering gaan bemoeien. En dan niet alleen op papier.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Want waarom nemen zo weinig dochters de boerderij van hun ouders over?

  Misschien omdat ze niet die lange dagen willen maken en dat voor geen geld. Dus daarin de verstandige keus?!

  Vraag terug:
  Die 4% vrouwelijke agrarische ondernemer,hoe doen die het dan in vergelijking een boekhoudrapport?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Blijkbaar willen vrouwen het niet. Als zij dat wel zouden willen moeten zij maar doorzetten. Ik heb ook alles zelf moeten opbouwen. Nu heb ik een groot bedrijf. Maar dat is niet omdat ik een man ben. Dat is om dat ik het perse wil en dan dus net zolang doorzet tot dat het lukt. Als een vrouw dat wil dan heeft zij de zelfde kansen. Maar die moet zij dan wel nemen. En daar zijn ook voorbeelden van. Dus het is zeker niet de schuld van de mannen dat er weinig vrouwen in het vak zitten. Het is de schuld van het doorzettingsvermogen om je droom waar te maken. En soms moet je ver gaan. Ik ben er voor naar het buitenland gemoeten. Als je in Nederland niet vooruit kunt dan heb je een keus te maken. En die is niet anders voor een vrouw als voor een man.

 • no-profile-image

  boerin

  Heeft niets te maken met doorzettings- of wat voor vermogen dan ook. Maar alles met de acceptatie door het agrarische bedrijfsleven (bv banken) van de vrouw als ondernemer. Het nu best wat verbetert zijn, maar je moest 20 jaar geleden maar eens bij de bank aan moeten komen als vrouw met het voorstel om een melkveehouderij te beginnen of over te nemen. De eerste vraag was: waar is je man?

 • no-profile-image

  boerin

  Op landbouw-beurzen wordt ELKE man als potentiele klant gezien. Een vrouw zal om info moeten VRAGEN.

 • no-profile-image

  Echte vrouw

  Margreet, ga eens op zoek naar het antwoord waarom er in voetbal, schaatsen en andere sporten dames- en herenteams zijn. Er zijn nou eenmaal biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Op veel vlakken zijn vrouwen beter dan mannen, hoor je daar de laatste groep over klagen ? Van de grote emancipatiegolf in de jaren tachtig hebben de grootste vechters hun doel bereikt, deze dames zijn in ieder geval volledig van de mannenwereld vervreemd geraakt. Operatie geslaagd, patiënt dood. Wind je niet zo op.

 • no-profile-image

  Gerda Nell-Lodder

  reactie Punniken Margreet. Vanwege een ziekenhuisopname een late reactie op help we gaan punniken, zodra de mogelijkheid er was om als vrouw lid te worden, ben ik direct LTO lid geworden en herken dit beeld beslist niet, ook niet op de Campina vergaderingen. Kom gauw een keertje naar onze LTO afdeling Woerden en Omstreken, met meerdere vrouwelijke bestuursleden en zie dan dat het ook anders kan. Wij hebben zelfs mannelijke koffie juffrouwen!
  Met hartelijke groet, Gerda Nell-Lodder

 • no-profile-image

  gerard, van het mannelijk geslacht

  Mischien komt het doordat een vrouw anders is dan een man. Een vrouw (uitzonderingen uitgesloten) is niet ontworpen om zwaar werk te doen. Zo zijn de meeste mannen niet echt geschikt om fijn werk te doen, kijk maar naar de maat van een mannen/vrouwenhand. Ook zie ik dat een vrouw (meestal)voorzichtiger is met beslissingen te nemen, is zeker niet altijd verkeerd, maar dat maakt wel dat je dan minder snel ervoor kiest om bv een boerderij te beginnen. Het ligt volgens mij zeker niet aan de redenen (uitzonderingen daar gelaten) die Margreet noemt.

 • no-profile-image

  JOLANDA

  Vrouwen kunnen zeker net zo goed als mannen knopen doorhakken. Het ligt aan jezelf, durf ook te ondernemen!! Als je jezelf geemancipeerd voelt doe er wat aan... nergens voor nodig. Vragen is niet dom, niet vragen is veel dommer.

 • no-profile-image

  Obejectief

  Ik snap ook niet dat er zoveel vrouwen in de verzorging werken... Ik hoorde eens een goede uitspraak over emansipatie. Een man gaf het voorbeeld dat een man een tafel is en een vrouw een stoel. Je kunt op beide gaan zitten terwijl ze er niet voor gemaakt zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.