Home

Achtergrond 2 reacties

Einde fok- en aanvoerverbod geiten en schapen in zicht

Het fok- en aanvoerverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven wordt per 1 juni opgeheven, mits de dieren op de bedrijven dan volledig (twee keer) gevaccineerd zijn én er geen (nieuwe) epidemiologische redenen zijn om de verboden te handhaven.

Dat hebben de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) zojuist bekendgemaakt. Met de aanpassing van het maatregelenpakket ter bestrijding van de Q-koorts willen beide bewindslieden de geiten- en schapensector weer perspectief geven.

Ook de frequentie van het tankmelkonderzoek gaat omlaag, van eens in de twee weken nu naar eens in de twee maanden. Andere maatregelen blijven wel van kracht, zoals de meldplicht voor Q-koortsverschijnselen, de mestmaatregelen en ongediertebestrijding. Ook het uitbreidingsverbod blijft nog zeker een jaar gehandhaafd en geldt voor de dieren op besmette (en geruimde) bedrijven een levenslang fokverbod.

Beide ministers hebben de overtuiging dat de Q-koorts momenteel redelijk onder controle is, hoewel ze het voorbehoud maken dat de bacterie nog altijd in het milieu aanwezig is. Maar het risico op uitscheiding van de bacterie, en daarmee van humane besmettingen, is klein. De volksgezondheid staat voorop, onderstreepten de twee bewindslieden andermaal.

RIVM-directeur Roel Coutinho voegde daaraan toe dat het nog altijd lastig is om conclusies te trekken over de (verspreiding van de) ziekte, omdat deze nog nergens op zo’n schaal is voorgekomen als in Nederland.

Lees ook: Heroverweging maatregelen Q-koorts eind mei

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacco

  Het levenslange fokverbod zal alleen van kracht blijven voor de nu gespaarde, niet drachtige, vrouwelijke dieren op de tot
  1 juni 2010 vastgestelde besmette bedrijven.
  http://www.minlnv.nl/portal/page?_pageid=116,1640321&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_file_id=2000340

 • no-profile-image

  william

  oftewel alle besmette bedrijven word nu definitief de strot dicht geknepen. Vervolgschade is nu noodzakelijk om boer te blijven. die hele publicatie gaat niet over de bescherming van de volksgezondheid maar over het uit de wind houden van de ministeries en het rivm, schandalig weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.