Home

Achtergrond

Eerste Kamer neemt wet omgevingsvergunning aan

De Eerste Kamer heeft vandaag de wet ter invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) aangenomen.

De Wabo regelt onder meer dat er één omgevingsvergunning komt, ter vervanging van allerlei bestaande vergunningtrajecten op het gebied van natuur, milieu en water.

Geplande invoeringsdatum is 1 juli aanstaande. Of de omgevingsvergunning en het bijbehorende omgevingsloket dan ook draaien hangt nog wel af van de vraag of de automatisering op die datum goed werkt. Medio april wordt dit getest.

CDA en VVD opperden eerder nog bezwaren tegen de verplichte invoering van nieuwe regionale omgevingsdiensten, die de milieuregels moeten handhaven. Dit wordt op zich niet geregeld in de Wabo, maar hangt daar wel nauw mee samen. Beide partijen vinden dat dit een zaak is van provincies en gemeenten. Demissionair minister Tineke Huizinga (Vrom) heeft invoering van de omgevingsdiensten echter doorgeschoven naar een volgend kabinet.

Lees ook: Eerste Kamer stemt over invoering omgevingsvergunning

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.