Home

Achtergrond 411 x bekeken 6 reacties

Een bouwverbod, nou en?

Nieuwbouw op maagdelijke grond mag niet meer in Brabant. Een ramp voor boeren? Welnee, zeggen ze. Stiekem zijn ze er zelfs blij mee.

Provincie Brabant gooide onlangs de knuppel in het hoenderhok en stelde paal en perk aan de intensieve veehouderij. Nieuwbouw op maagdelijke grond mag niet meer. Ook niet inde Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOG’s). Toen wij dat hier op de redactie hoorden, schoten we van schrik overeind: ,,Dat kan toch zomaar niet!”, riepen we.

Maar boeren zelf blijken hun schouders erover op te halen. Deze week sprak ik er een heleboel en tot mijn verbazing zal het ze een rotzorg zijn dat nieuwvestiging in Brabant niet meer mag. Het verbod betekent immers niet dat ze niet meer kunnen uitbreiden. Dat kan wel, in 2013 komen er zoveel stallen vrij dat ze het bij wijze van spreken voor het kiezen hebben.

Leedvermaak en genoegdoening

Er speelt nog iets. Iets van leedvermaak. Genoegdoening. Gerechtigheid. Want het nieuwvestigingsverbod raakt ook de megastallen. Die zitten niet alleen burgers dwars. Ook boeren met een gemiddelde tot normale omvang, zijn er niet blij mee, al durft niemand dat hardop te zeggen uit angst oncollegiaal te zijn.

Grote jongens pikken veel ruimte in

Maar intussen pikken die heel grote jongens wel veel bedrijfsruimte in. Letterlijk en figuurlijk. Terwijl de gewone jongens proberen te boeren in harmonie met de omgeving, bouwen de grote jongens in hun ogen maar raak zonder ergens rekening mee te houden. Dat steekt. Dat de bouw van heel grote bedrijven nu aan banden gelegd wordt, daar ligt de rest (en dat zijn de meesten) helemaal niet wakker van.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  _

  Heel juist, moesten ze al veel langer gedaan hebben, kunnen gewone boeren nu ook nog eens een kans krijgen

 • no-profile-image

  .

  Inderdaad, waarom al dat groot, als we maar een waardig inkomen hebben

 • no-profile-image

  export

  toen de prijzen heel goed waren lang geleden, gingen de meeste boeren fietsen, zwemmen, extra op vakantie want we verdienen toch genoeg waarom meer werken, ook goed! de andere groep ging meer varkens houden en wilde wel groeien ook goed moeten de meeste kleintjes noaw niet zeiken en klagen maar dragen.

 • no-profile-image

  john

  Was die tijd niet veel beter dan export boertje??? met 120 tot 150 zeugen het inkomen binnenhalen en daarnaast tijd voor gezin en maatschappij om ons heen. Nu moet een gezinsbedrijf 400 zeugen en 3000 vleesvarkens hebben om nog wat te verdienen, als boer de hele dagen in de stal.. veel minder tijd voor gezin en maatschappij.. het gezin kan het wel begrijpen maar de maatschappij niet meer. Eigenlijk moeten de groeiers dragen!! Door de productie te verhogen komt er ook meer prijsdruk.. terwijl de kleinere de prijs op peil hielden door niet uit te breiden.. Maar de race naar groter is er nu eenmaal en niet meer om te draaien dus we blijven maar werken en groeien.

 • no-profile-image

  boer

  Iedereen vergeet dat er bij nieuw vesteging ook boeren zijn die zijn weg gekocht bij natuur, en deze viv'rs mmogen enkel weer investeren in landbouw ontwikkelings gebieden.
  Als dat allemaal nu gewoon goed geregeld was had ik er geen problemen mee.

 • no-profile-image

  hoe groter

  uit de reacties te lezen halen mensen verschillende zaken door elkaar. Varkenshouders zijn wel gedwongen om met de schaalvergroting mee te doen. Allerlei kosten die ze de afgelopen decennia er bij hebben gekregen. Let wel, om te kunnen groeien moeten er ergens anders wel varkenshouders stoppen want er komt geen varken meer in Nederland. Dat de prijzen onderdruk staan is niet de schuld van de grotere boeren, grotere onzin kun je niet verkopen. Ik bestempel dit gewoon als jaloezie. Zij hebben wel het lef om te zorgen voor volume en via die weg een betere postie te verwerven. Verder zijn de afgelopen jaren de grotere bedrijven enorm gaan investeren in management op allerlei vlak. Daarnaast is bij uitbreiding altijd het millieu gebaad. Maar de grotere bedrijven hebben nog een ander voordeel. Ze kunnen hun diergezondheid beter bewaken omdat iedereen z'n of haar taak heeft. Bij Kleinere bedrijven moeten één of twee mensen alles doen. Dus biosecurity is daar moeilijker te handhaven enz enz.
  Verder is ingrijpen in een vrije markt volgens mij nooit goed, willen we een rol blijven spelen op de export ( waar we het meest van afhankelijk zijn ) mag bedrijfsontwikkeling nooit worden belemmerd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.