Home

Achtergrond 158 x bekeken

EU waarschuwt Nederland over werkvergunningen

Bedrijven in Nederland die tijdelijk gebruik willen maken van Bulgaarse of Roemeense werknemers, moeten daarvoor ten onrechte een werkvergunning aanvragen.

Volgens de Europese Commissie is de Nederlandse regelgeving over detachering in strijd met de EU-afspraken over het vrij verrichten van diensten. Het dagelijks bestuur van de EU heeft dat donderdag aan Nederland laten weten. De Europese Commissie eist binnen twee maanden een bevredigend antwoord van Nederland. Blijft dat uit, dan stapt ze naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA is geschrokken. Hij vreest dat Brussel de mogelijkheden van Nederland om de instroom van Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten te controleren, te veel inperkt. Volgens hem wordt juist de Europese detacheringsrichtlijn door werkgevers nogal eens misbruikt om buitenlands personeel makkelijker in ons land aan de slag te krijgen.

Van Hijum wil van demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voor dinsdagmiddag een brief met uitleg. Een woordvoerster van Donner zei donderdag dat het verzoek van de Europese Commissie nog moet worden bestudeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.