Home

Achtergrond 187 x bekeken

EU-markt voor machines in akkerbouw stabiliseert

De Europese markt voor akkerbouwmachines lijkt te stabiliseren.

Dat meldt Cema, de brancheorganisatie voor Europese producenten van machines. De organisatie baseert zich op informatie die haar leden hebben aangeleverd.

Vorig jaar nam de totale omzet in akkerbouwmachines af met 20 procent. De verkoop van meststrooiers daalde volgens Cema met ongeveer 50 procent, terwijl de omzet in zaai- en spuitmachines 20 tot 25 procent lager uitviel.

Daarbij moet niet worden vergeten dat 2008 een topjaar was, aldus Cema. Als 2008 buiten beschouwing wordt gelaten, bleef de omzet in 2009 op hetzelfde peil als de vijf jaar ervoor. Ondanks de crisis neemt de vraag naar met name ploegen zelfs weer toe.

Cema verwacht dat verkopen in Duitsland en Frankrijk, de grootste markten voor machines, nog licht zullen verslechteren. In Rusland en Oekraïne liggen verkopen op een laag niveau maar worden volgens de organisatie na lange tijd totale stilte weer zaken gedaan. Volgens Cema eisen dealers en boeren steeds kortere levertijden, hetgeen machinebouwers problemen bezorgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.