Home

Achtergrond

'EU-geld voor eierverzekering'

De pluimveevermeerderingssector wil Europese geld gebruiken voor de broedeiverzekering bij een uitbraak van vogelpest.

De betrokken werkgroep wil nog voor 1 juli een aanvraag indienen.

De werkgroep, bestaand uit twee sectorvertegenwoordigers, twee LNV-afgevaardigden en twee medewerkers van het productschap, wil aanspraak maken op de artikel 68-regeling. In deze regeling is vastgelegd dat EU-lidstaten 10 procent van de inkomenssteun mogen herverdelen in de agrarische sector.

De plannen voor de verzekering komen voort uit afspraken tussen het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en het ministerie in het kader van het Diergezondheidsfonds (DGF). Het doel is om de waardevermindering van broedeieren tijdens een vogelpestuitbraak te vergoeden. De werkgroep wil op 1 juli ook een blauwdruk van de verzekering hebben.

"Het is nog niet duidelijk wanneer de verzekering operationeel is, dat hangt er ook vanaf hoe de aanvraag voor artikel 68 loopt. Daar zijn spelregels voor, waar we ons nog in moeten verdiepen", legt Piet Faber uit. Faber heeft namens LTO/NOP zitting in de werkgroep. "We kunnen pas met een voorstel naar de vermeerderaars toe stappen als we de blauwdruk voor de verzekering hebben en de financiering rond is."

Daarvoor is inzicht in de frequentie en de omvang van de mogelijke schade nodig. De werkgroep heeft voor deze berekeningen kennisinstituut Irma ingeschakeld.

Faber geeft aan dat Avipol, waar vermeerderaars zich tegen de risico’s van salmonella kunnen verzekeren, de werkgroep bijstaat en adviseert. Het is nog niet duidelijk of de uiteindelijke verzekering ook via Avipol zal lopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.