Home

Achtergrond

ECB houdt rente onveranderd

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone ongemoeid gelaten.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB staat sinds mei vorig jaar op het historisch lage niveau van 1 procent.

Een renteverhoging wordt pas verwacht als er duidelijk economisch herstel is in de eurozone. Door persbureau Reuters ondervraagde economen hadden al voorspeld dat de ECB de rente nu nog niet zou wijzigen. De Bank of England liet de rente donderdag eveneens onveranderd, op 0,5 procent.

ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit donderdagmiddag toe tijdens een persconferentie. Ook zal hij nieuwe groeiprognoses geven voor de eurozone en verwachtingen over de inflatie voor 2010.

De financiële markten hopen dat Trichet duidelijkheid zal scheppen wanneer en op welke manier de ECB de economische stimuleringsmaatregelen wil afbouwen. Dat is voor centrale banken een groot dilemma. Wanneer dat te snel gaat, wordt het economisch herstel te hard afgeremd. Verder gaat Trichet mogelijk in op de Griekse schuldencrisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.