Home

Achtergrond 383 x bekeken

Duitse scharrelhouderij bijna verdubbeld

Het verbod op gangbare kooien in de leghennensector heeft vorig jaar in Duitsland geleid tot een buitengewoon sterke groei van de scharrelhouderij.

Voor het eerst bevinden zich meer leghennen in scharrelsystemen dan in kooien. Tevens slonk de leghennenstapel als geheel en daarmee ook de eierproductie aanzienlijk. In totaal werden 934 miljoen minder eieren geproduceerd dan in 2008. Dat bevestigen cijfers die vandaag door het centraal bureau voor de statistiek in Wiesbaden gepresenteerd werden.

Door de overschakelingsbedrijvigheid kon de productiecapaciteit bij lange na niet worden benut. Gerekend naar de stalcapaciteit telden de statistici namelijk 37,3 miljoen leghennenplaatsen, waarvan 2,4 miljoen plaatsen in kleine groepshuisvestingskooien, die wel zijn toegelaten en als alternatief dienen voor de gangbare kooien. Het aantal legbatterijplaatsen zakte met bijna 45 procent. Het aantal leghennenplaatsen in de groepshuisvestingssystemen groeide weliswaar sterk, met bijna 217 procent, maar desondanks is de scharrelhouderij veel groter. Deze productievorm omvat na een groei met 92 procent 16,6 miljoen leghennenplaatsen.

De biohouderij pluste met 15 procent naar 2,3 miljoen stalplaatsen. De Freilandhouderij leverde daarentegen 3,5 procent in en belandde op slechts 154.000 plaatsen. Uitgaande van de broederijcijfers verwachten statistici dat de stalplaatsen in de loop van het jaar weer zullen worden bezet, zodat de productie zich binnen afzienbare tijd zal herstellen.

De inventarisatie wijst verder uit dat de leghennenstapel in de scharrelhouderij ten opzichte van 2008 met ruim 85 procent is toegenomen naar 13,3 miljoen van de in totaal 26,8 miljoen dieren. De leghennenstapel is daarmee niettemin ruim 15 procent kleiner dan in het voorafgaande jaar. Het aantal leghennen in de per 1 januari definitief verboden gangbare kooien ofwel legbatterijen daalde in de loop van het jaar met krap 60 procent. Volgens de statistici waren er per eind december nog 7,6 miljoen leghennen in gangbare kooien over.

Of registreer je om te kunnen reageren.