Home

Achtergrond

Duitse onderofficiersmess wordt restaurant

Gebouw 20 op het voormalige Vliegkamp Deelen op de Veluwe wordt gerestaureerd en krijgt een horecafunctie.

Het gebouw fungeerde in de Tweede Wereldoorlog als onderofficiersmess voor Duitse militairen, maar is sinds 2006 in bezit van de stichting Het nationale park De Hoge Veluwe, dat er een restaurant in wil vestigen.

Dat staat in het ontwikkelingsplan voor de toekomst dat de directie van de Hoge Veluwe heeft gepresenteerd. De Hoge Veluwe bestaat 75 jaar en begint dit jaar met verbouwing en vernieuwing van delen van het park en de bebouwing. Die klus zal tientallen jaren gaan duren en in delen worden uitgevoerd, aldus de parkdirectie.

Vliegkamp Deelen is als Fliegerhorst direct aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. Het was de enige Duitse luchtmachtbasis in Nederland, waar ook veel militaire afluisterapparatuur was ondergebracht. In 1944 bombardeerden de geallieerden grote delen van de Fliegerhorst plat. Gebouw 20 met het uiterlijk van een Veluwse boerderij ligt op de zogeheten Kop van Deelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.