Home

Achtergrond

Duitse graanhandel wil nieuw termijncontract tarwe

De Duitse graanhandel wil een nieuw termijncontract voor tarwe van hoge kwaliteit.

Volgens de Duitse graanhandel kan ze met het huidige contract onvoldoende risico’s afdekken. De termijnmarkt in Parijs (Matif, een dochterbedrijf van New York Stock Exchange) heeft een termijncontract voor tarwe. Maar dat contract geldt voor een gemiddelde kwaliteit, zegt voorzitter Bruno Fehse van het Bundesverbandes der Agrargewerblichen Wirtschaft (BVA), de overkoepelende organisatie voor de Duitse agrarische industrie. “Wij willen onze risico’s ook kunnen afdekken voor tarwe van hoge kwaliteit. Dat is nu nog niet mogelijk. Bovendien richt de Matif zich vooral op de prijs voor maaltarwe in Rouen. Wij willen liever een termijnnotering die is gericht op bijvoorbeeld Hamburg.”

Fehse hoopt daarom dat de termijnmarkt Eurex in Frankfurt, dochterbedrijf van Deutsche Börse, een tarwecontract in het leven roept voor een hoge kwaliteit. "De termijnmarkt is vorig jaar overgegaan van RMX in Hannover naar Eurex in Frankfurt, maar Eurex is niet verder gegaan met het tarwecontract."

Stafmedewerker Sascha Siegel van Eurex wil alleen kwijt dat de termijnmarkt zich buigt over uitbreiding van het aantal agrarische producten waarin gehandeld kan worden. "Het gaat daarbij vooral om zuivel en graan."

Het pleidooi de BVA wordt ondersteund door voorzitter Manfred Nüssel van het Deutsche Raiffeisenverbandes. Volgens Nüssel voldoet het Matif-contract niet voor handelaren en afnemers die een hoge kwaliteit baktarwe gebruiken. "De handelaren kunnen de risico’s onvoldoende afdekken op de termijnmarkt."

Voorzitter Anne Broekema van de Koninklijke Vereniging Het Comité van Graanhandelaren ziet weinig in een apart termijncontract voor tarwe van hoge kwaliteit. "De omvang van de handel wordt dan veel te klein. Bovendien is de tarweprijs nu laag. De vraag naar eiwit is gemakkelijk in te vullen. Als de hoge tarweprijs van drie jaar geleden waren gebleven, dan zou het zinvol kunnen zijn risico’s af te dekken voor een specifieke kwaliteit tarwe."

Of registreer je om te kunnen reageren.