Home

Achtergrond 329 x bekeken 1 reactie

Dode vos Texel heeft niet gebaard

De dode vrouwtjesvos, die in februari op Texel is gevonden, was niet drachtig en heeft niet eerder jongen gebaard.

Er kunnen van deze vos dus geen nakomelingen rondlopen op Texel. Waar de vos precies vandaan is gekomen, moet nog blijken uit nader onderzoek op de voedselresten in de maag van het kadaver.

Dat heeft onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit bepaald. Alterra onderzocht de dode vos op verzoek van Staatsbosbeheer, die de resultaten woensdag bekendmaakte. Staatsbosbeheer stelde al eerder vast dat de vos was doodgeschoten met veertig hagelkorrels en vermoedelijk op het eiland is neergelegd. Een misplaatste grap, noemde de organisatie die daad.

Op Texel ontstond grote commotie na het vinden van het vossenlijk. Op het Waddeneiland komen van nature geen vossen voor en volgens natuurbeschermers zou de introductie van vossen een ecologische ramp betekenen, aangezien de dieren nesten van zeldzame vogelsoorten leegroven. Staatsbosbeheer, beheerder van het groen op het eiland, gelastte daarom meteen diverse onderzoeken.

Zo is gebleken dat er hoogstwaarschijnlijk geen vossensporen op Texel zijn te vinden. Pootafdrukken die daarop leken, zijn vrijwel zeker van een hond. Katten hebben vermoedelijk sommige aangetroffen kadavers van vogels aangevreten. DNA-onderzoek op de dode vrouwtjesvos zal mogelijk meer kunnen vertellen over de herkomst van het beest. Staatsbosbeheer heeft echter besloten de zoekactie naar mogelijke vossen op Texel te staken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Verburg wil blijkbaar wel wolven in Nederland,is zeker geen ramp?

Of registreer je om te kunnen reageren.