Home

Achtergrond 249 x bekeken

Discussie over afgeschafte handelsnormen laait op

De discussie over het terughalen van de 26 afgeschafte handelsnormen voor groente en fruit laait op.

In het Europees parlement is een voorstel van een groep Spaanse parlementariërs deze week afgestemd. Zij wilden via een motie nieuwe handelsnormen, waardoor producten op basis van vorm en kleur uit de handel genomen kan worden.

Volgens Hans van Es, directeur van koepel voor afzetorganisaties DPA wakkert de discussie steeds weer op, onder invloed van Zuid-Europese lidstaten. “In Copa Cogeca hebben we pas ook nog over gesproken. Het verbaast me niet dat Spaanse parlementariërs in het nieuwe parlement dit aan de orde stellen.”

Op dit moment loopt onderzoek naar de effecten van het verdwijnen van de handelsnormen. Van Es verwacht dat in de tweede helft van het seizoen een aanbeveling komt over de nog resterende handelsnormen voor onder meer appels, kiwi, sla, peren, aardbeien en tomaten. Ook zoeken partijen naar vervangende kwaliteitsnormen voor nieuwe standaarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.