Home

Achtergrond 259 x bekeken

Dingo mogelijk oudste hond in de wereld

De dingo, de wilde hond in Australië, is mogelijk de oudste hondensoort in de wereld.

Dat schrijven wetenschappers na DNA-onderzoek in het gezaghebbende natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature. Zij constateren dat de dingo en de zeldzame zingende hond van Nieuw-Guinea de nauwste genetische verwantschap met de wolf hebben.

De geleerden onderzochten bijna duizenden honden van 85 verschillende rassen en honderden wolven. De Australiër Alan Wilton, een van hen, zegt dat het onderzoek heel veel bewijsmateriaal oplevert voor de stelling dat de dingo een geheel ander dier is dan de honden die als huisdier worden gehouden. Dingo's en de zingende honden hebben zich al duizenden jaren los van andere hondensoorten ontwikkeld. De dingo's kwamen ongeveer vijfduizend jaar geleden van Indonesië naar Australië.

Door ongeremd paren met andere hondensoorten komt de raszuiverheid van de dingo steeds meer in gevaar. Volgens Wilton zijn vier van de vijf dingo's aan de Australische oostkust vermoedelijk al niet meer raszuiver.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.