Home

Achtergrond 487 x bekeken 7 reacties

'Dieren houden is geen recht van mensen'

Mensen hebben geen onvervreemdbaar recht om dieren te houden.

Wie niet goed voor zijn beesten zorgt, moet in het uiterste geval een permanent houdverbod opgelegd krijgen. Dat geldt voor alle diersoorten, van kleine huisdieren tot varkens en koeien op landbuwproductiebedrijven. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van dieren zou in de Grondwet moeten worden verankerd.

Dat schrijft de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in het rapport Verantwoord Houden, dat is opgesteld op verzoek van demissionair minister Gerda Verburg van LNV. De minister wilde advies van de raad over verantwoordelijkheden van mensen en instellingen op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid. De RDA is een onafhankelijk adviesorgaan voor het ministerie en bestaat uit deskundigen, hoogleraren en andere wetenschappers.

De RDA meent dat het dier in de relatie tot zijn baasje altijd de zwakkere partij is. De dierhouder is daarom verantwoordelijk voor het welzijn van zijn dieren, terwijl de overheid de wettelijke taak heeft zwakkeren in de samenleving te beschermen. Daarom moet er wetgeving komen die het mogelijk maakt iemand een tijdelijk of permanent verbod op het houden van dieren op te leggen.

Het advies van de RDA richt zich op huisdieren, hobbydieren en productiedieren. "Alles van cavia tot melkkoe, en van hondeneigenaar tot varkenshouder'', aldus hoogleraar Dier en Recht Annelies Freriks van de Universiteit Utrecht. "De mens mag dieren houden, maar dat is niet onvoorwaardelijk.''

Dierenartsen en brancheorganisaties moeten ervoor zorgen dat iedereen die een beest heeft, over voldoende kennis en kunde kan beschikken. Zij hebben ook een meldplicht als het dierenwelzijn wordt aangetast door onkunde of onwil. De overheid moet zorgen dat er bestuurlijke maatregelen komen zodat er kan worden ingegrepen. Dat is nu alleen strafrechtelijk mogelijk, aldus de RDA.

De raad adviseert het ministerie ook om een lijst op te stellen van dieren die niet geschikt zijn om particulier te houden, zoals zeer kwetsbare of gevaarlijke diersoorten. Daarnaast wil de RDA dat de bio-industrie jaarlijks maatschappelijke verantwoording gaat afleggen over de wijze waarop met de dieren is omgegaan. ,,Tot nu toe was dierenwelzijn in Nederland gelijk aan het ontbreken van ongerief voor de beesten, maar de raad vindt dat het welbehagen van de dieren het uitgangspunt moet worden. Welbevinden is de norm van huisdier tot productiedier. Dierenonwelzijn, laat staan dierenleed, mag in Nederland niet meer voorkomen'', stelt de raad.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Geldt niet voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zeker?

 • no-profile-image

  uitgehongerd Heck Rund

  @ kritische lezer, Amsterdam: Ja, reeds in 2005. Helaas is met de aanbevelingen niets gedaan.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Heeft de Raad voor Dieraangelegenheden de hobby van Frans Vera al onder de loep genomen?

 • no-profile-image

  zeeuw

  moeten ze maar eens in de oostvaarderplassen gaan kijken

 • no-profile-image

  katja

  Zeg eens Hamstra. heb jij de petitie al getekend?

 • no-profile-image

  uitgehongerd Heck rund

  Een veehouder heeft een zorgplicht, voldoet die daar niet aan dan staat De Dierenbescherming en de AID hem direct terzijde om zijn gedrag bij te sturen. Deze zorgplicht geldt ook voor de SBB, immers zij importeert gedomesticeerde dieren en zet ze uit in een gebied met een hek erom. SBB moet daarom per direct een houdverbod krijgen.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Kijk op WWW.OOSTVAARDERPLASSEN-STERFTE.NL voor de WAARHEID achter de LEUGENS!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.