Home

Achtergrond

'De dozen worden duurder'

Kartonnen verpakkingen worden door de sterk gestegen prijzen van onder andere oud papier flink duurder.

Uiteindelijk zal dit doorberekend worden aan de consument. Dat zei directeur Toon Schrijver van de Vereniging Golfkarton vrijdag.

Golfkarton wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal tijdens het transport van bijvoorbeeld voedingsmiddelen en voor dozen waar apparatuur zoals televisies in zit. Het karton wordt gemaakt uit hergebruikt papier of verse houtvezels. Beide grondstoffen zijn de afgelopen tijd flink in prijs gestegen.

"De prijs van oud papier is in een jaar tijd verdrievoudigd'', weet Schrijver. Enerzijds komen er in Europa als gevolg van de recessie minder gebruikte verpakkingen beschikbaar, anderzijds is de vraag naar oud papier in China "gigantisch gestegen''. En de beschikbaarheid van houtvezels is ook teruggelopen. "Bijvoorbeeld doordat fabrieken ermee op zijn gehouden. En de transportprijzen zijn flink omhoog gegaan'', aldus Schrijver. De vezels worden vanuit de VS geïmporteerd; de hogere dollar maakt het spul ook duurder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.