Home

Achtergrond 397 x bekeken 6 reacties

De absolute melkprijs telt

Flevolandse boeren hebben een plan dat de melkprijs boven de kostprijs moet houden.

De zuivelcoöperaties in Noordwest-Europa zijn bij machte controle te hebben op de prijsvorming van poeder en boter. En daarmee hebben ze dan ook controle over de prijsvorming van zuivelproducten bij afzet in Nederland en het nabije Europa. Krimp bij te lage prijzen eenvoudig de productie en het aanbod op de wereldmarkt zal afnemen en de prijs zal omhoog gaan.

Dat, in het kort, is de strekking van een plan van twee Flevolandse melkveehouders (zie pagina E8). Bij een prijs onder 30 cent per kilo moet de productie bij alle coöperatieve melkveehouders ineens 5 procent omlaag. Let op: 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Helpt de maatregel niet en zakt de prijs onder de 27,5 cent, dan moet er nog eens 5 procent af. Bij prijsstijging mag de productie weer groeien.

De twee vinden dat de coöperaties moeten denken aan meer dan alleen een efficiënte melkverwerking om zo met een relatief goede melkprijs uit de bus te komen. Dat wil zeggen: een halve tot enkele centen per kilo beter dan de coöperatie of particuliere melkfabriek in de buurt. Het gevecht zou weer moeten gaan om een absoluut niveau, om een melkprijs boven de kostprijs.

Of dit plan het ei van Columbus is, is de vraag. De markt zit uiterst gecompliceerd in elkaar en eenvoudig klinkende oplossingen zijn lang niet altijd effectief. Nog afgezien van het gegeven dat het nog niet zo eenvoudig is om alle coöperatieve koeienboeren in Noordwest-Europa achter het plan te krijgen.

Maar de twijfel neemt opnieuw niet weg dat de coöperatie Royal FrieslandCampina (RFC) het serieus moet nemen. Bij de fusie beloofden Friesland Foods en Campina een goede melkprijs ten opzichte van de omgeving. Met het vooruitzicht van een groeiende melkproductie na 2015 én het feit dat een duurzaam bedrijf een melkprijs van 32 cent zeker nodig heeft, doet het categorisch ‘néé’ tot nu toe van RFC op iedere vorm van productiebeheersing of A- en B-prijzen schraal aan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Leo laten we niet zeggen is het wel haalbaar? Ik denk dat de gezamelijke Europese zuivel samen met de Noord Amerikaanse zuivel afspraken in deze richting moet gaan maken. Beide continenten zitten met hetzelfde probleem, melkprijzen onder de kostprijs. Helaas kunnen de mega bedrijven in Amerika ook niet produceren voor deze prijzen. Als de melkboeren nu niet bereid zijn hun eigen reddingsgordel te pakken, dan verzuipen ze vanzelf in he melkmeer. De redding zullen ze zelf moeten organiseren, de politiek nog van links nog van rechts zal een helpende hand uitsteken. De moderne politiek denkt alleen maar in termen van stemmen en niet in termen van lange termijn visie.

 • no-profile-image

  Willem

  Al eens naar het project van de EMB gekeken ?
  De achterliggende gedachte is dezelfde. Minder produceren als er teveel melk op de markt is.
  In dat project doen alle boeren mee (niet alleen de cooperative) en gaat de productie niet met sprongen omlaag of omhoog maar wordt het te produceren volume zodanig aangepast dat prijsvariaties grotendeels voorkomen worden. Hierdoor hoeven geen grote overschotten verwerkt te worden (vaak met hoge kosten) ontstaat een voorspelbare situatie waardoor investeren gemakkelijker wordt en kunnen produktieprocessen op alle niveau's geoptimaliseerd worden.

  Lijkt mij heel nuttig het EMB project ernaast te leggen.
  www.europeanmilkboard.org

 • no-profile-image

  Jan Evers

  BRAVO
  Bravo voor deze boeren die begrijpen dat we het zelf moeten doen.
  Als het politieke oplossingen worden kunnen ze van de een op de andere dag veranderd worden.
  Het is veel beter dat de oplossing uit het midden van de boeren komt
  De cooperaties moeten hier in meedenken , het is van de zotte dat managers van cooperaties het leuk vinden om veel melk te verwerken en dat boeren onder de kostprijs werken.
  Als een bakker een week lang teveel broden bakt , doet hij dan de prijs omlaag of gaat hij minder bakken?
  Boeren...... denk na over de toekomst en steun goede initiatieven, daar is meer mee te verdienen dan lomp hard door werken voor niets

  Jan Evers

 • no-profile-image

  Realist

  Het is onbegrijpelijk dat Nederland het melkquotum wil verlaten, zeker de RFC.
  Voor de melkveehouders is dit zeer schadelijk(prijsdaling), voor de melkindustrie is meer melk alleen maar meer winst (lagere prijzen voor de boerenmelk). Veel melkveehouders zitten in de wurggreep van hun eigen cooperatie. In landen waar veel ruimte is, gaan straks als het melkquotum er af is de boeren gemakkelijk veel meer melken en tegen een veel lagere kostprijs als de Nederlandse boeren waar de grond peper duur is! Waar blijft Nederland dan? De NMV trok allang aan de bel, zij zien de orkaan wel aan komen! De kostprijs telt, maar de opbrengst prijs mag je zeker niet vergeten!! De cooperaties zijn opgericht voor en door boeren, maar nu zijn de boeren er voor de cooperaties! Dit had nooit mogen gebeuren! Je moet als boer werken voor een goed product tegen een zo laag mogelijke kostprijs, maar hij moet wel kostendekkend zijn!!! Dit mag je toch verwachten van je eigen cooperatie!

 • no-profile-image

  Han

  Ik weet niet of RFC uit eigen beweging het quotum systeem wil verlaten. Ik kan me voorstellen dat er krachten van buiten af werken die je als verwerker geen andere keus laten. Dat de landbouw voormannen de vrijhandel zo roemen geeft mij te denken. Zijn ze door het >kapitaal< in gepalmd of zijn ze gebraine washed door zgn. economen of hebben ze niet meer verstand??

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Het niet zo moeilijk een cooperatie is ook een democratie, de leden hebben de macht.
  Op basis van dit gegeven is www.milkmarketingplan.com vorig jaar van start gegaan voor 53 euro cent per kilogram melk.

  Ps nog niet alle coop. leden kennen dit plan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.