Home

Achtergrond 163 x bekeken

De Jager: IMF-hulp Griekenland blijft inzet

Het kabinet blijft zich inzetten om financiële hulp aan Griekenland via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te laten lopen.

Nederland stond daarin vrijwel alleen in Europa, en zou het verwelkomen als Duitsland nu ook voor het IMF kiest en daarmee afziet van volledig Europese bijstand.

In een spoeddebat gisteravond in de Tweede Kamer zei demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat er uit Duitsland verschillende signalen komen en dat het nog niet gelukt is om duidelijkheid te krijgen. Hij wees er wel op dat hulp via het IMF hoogstwaarschijnlijk niet voldoende zal zijn, en dat Griekenland ook door omringende landen geholpen zal moeten worden.

De Tweede Kamer sprak eerder al een voorkeur voor hulp via het IMF uit, waarom Griekenland overigens nog steeds niet gevraagd heeft. CDA en VVD maakten donderdagavond opnieuw duidelijk niets te voelen voor directe steun van Europese landen. Als het IMF financieel onvoldoende in staat is hulp te bieden, dan zijn de twee partijen bereid extra geld te doneren. Andere partijen lieten het kabinet meer ruimte om een andere weg dan het IMF te bewandelen.

De ministers van Financiën van de eurolanden verkenden eerder deze week de mogelijkheden om samen het met torenhoge tekorten kampende Griekenland te hulp te schieten om zo de financiële stabiliteit in Europa te bewaken. De EU-leiders moeten daar tijdens een top in Brussel volgende week een knoop over doorhakken.

Griekenland is in de problemen gekomen doordat het begrotingstekort van het land is opgelopen tot bijna 13 procent, ruim viermaal zo veel als is toegestaan in de Europese Unie. Griekenland brengt daardoor de stabiliteit van de euro in gevaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.