Home

Achtergrond

DNB: uitkomst herbeoordeling Zalm positief

Een herbeoordeling van het functioneren van topman Gerrit Zalm van ABN Amro door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een positieve uitkomst.

Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij geeft aan dat de andere toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), tot een ander oordeel is gekomen.

De herbeoordeling van het functioneren van Zalm was nodig na het faillissement van DSB Bank, waar de oud-VVD-minister financieel directeur is geweest. Voormalig minister van Financiën Wouter Bos had de toezichthouders om onderzoek gevraagd naar oud-bestuurders van DSB die nu nog actief zijn in de financiële sector.

De AFM verwijt Zalm op een aantal punten "onvoldoende deskundigheid''. Daarnaast had hij meer de confrontatie moeten zoeken bij zijn collega's in de top van DSB om de koers van de bank te wijzigen.

Professor Michiel Scheltema, die het onderzoek van de toezichthouders moest toetsen, stelt echter dat de beoordeling van de AFM heeft plaatsgevonden op "een wijze die niet voldoende overtuigt''. Scheltema wijst erop dat uit verklaringen van andere hoofdrolspelers, zoals Zalms opvolger bij DSB Frank de Grave, naar voren is gekomen dat "confrontatie'' bij DSB-topman Dirk Scheringa "niet altijd de beste benadering'' is gebleken.

DNB gaat op basis van zijn eigen onderzoek niet over tot maatregelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.