Home

Achtergrond 523 x bekeken 11 reacties

DLV: financieringsruimte nodig voor ondernemers

Melkveehouders zouden de mogelijkheid moeten hebben om buiten de banken om meer te lenen.

Dat zegt DLV-adviseur Herald Hiemstra.

Het praktijknetwerk Miljoenenmanagers en Hiemstra kwamen op dit idee na een excursie naar Denemarken. "Buitenbancaire financiering kan de mogelijkheden voor een bepaalde groep veehouders vergroten", legt Hiemstra uit. Hij benadrukt dat het gaat om veehouders met een bedrijf van bovengemiddelde grootte.

Hiemstra denkt aan veehouders met meer dan 250 melkkoeien. "In Denemarken worden veel melkveebedrijven voor de eerste 70 procent gefinancierd door een kredietvereniging", vertelt hij. "Het overige deel komt van de bank. Een kredietvereniging belegt geld van de gewone man. De overheid staat garant en het rendement op geïnvesteerd vermogen ligt hoger."

Het grote verschil met een bank is dat een kredietvereniging geen enkele zorgplicht kent. De ondernemer is volledig verantwoordelijk voor het aangaan van de lening. Dat leidt in Denemarken tot faillissementen bij ondernemers die de situatie verkeerd hebben ingeschat. ”Dat er meer verantwoordelijkheid bij de ondernemer ligt is inderdaad een manco”, zegt Hiemstra. "Ik zie het dan ook niet als een concrete verbetering van het financiële systeem in Nederland."

De vraag is volgens Hiemstra hoe er extra financieringsruimte kan komen voor de ondernemers. "Veehouders die een goed rendement halen kunnen nog wel een stapje verder. Laat de cijfers maar voor zich spreken."

Hiemstra benadrukt dat DLV wil begeleiden, en niet het ondernemen overnemen. Het zoeken naar wegen buiten de gebaande paden hoort daar volgens hem bij. "Veehouders die het afgelopen jaar relatief goed doorgekomen zijn kijken verder."

De animo voor buitenbancaire financiering zal volgens hem waarschijnlijk beperkt zijn. "Daarbij is de houding van banken van groot belang. Wellicht trekken zij zich bij deze financieringsvorm juist eerder terug."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Waarom maken deze miljoenen managers geen NV 's van hun bedrijf, is het kapitaal niet rente dragend. Bestaat de vergoeding voor kapitaal verschaffers alleen uit winst uitkering en / of vermogensaanwas. kunnen ze zichzelf een managers vergoeding toekennen + sociale zekerheid + bonus. Is deze kapitaals voorziening niet aantrekkelijk voor de boer en de geld verschaffer dan is er economisch iets mis met de landbouw.

 • no-profile-image

  durk

  En wat zal de risico-opslag dan zijn van die extra financiering ?

  Het probleem in Nederland is niet de financiering rondkrijgen maar het rendement halen op geinvesteerd vermogen, er zit namelijk voor de actieve melkveehouder veel te veel dood kapitaal in de grond. Probeer eventueel een belegger te vinden voor de financiering van de grond tegen inlevering van het geinvesteerde dode kapitaal in de grond.
  Heden ten dage MOET een melkveehouder op een eigendomsbedrijf > 70% Eigen Vermogen hebben om het bedrijf qua kasstroom rond te kunnen zetten.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Blijkbaar ziet DLV schaalvergroting nog steeds de beste oplossing. Nu maar hopen dat boeren er niet intrappen. Boeren die zo graag grootondernemer willen zijn lenen hun geld maat bij de staatsbanken. Komt straks de grond weer in staatshanden. Eigenlijk een omgekeerd communisme.....

 • no-profile-image

  roy

  degene die het laatste jaar makkelijk doorgekomen is, is die lekker draait met grotendeels afgeschreven materiaal en weinig of geen financiering. Wil je uitbreiden, dan ben je makkelijk al 14 cent p kg melk kwijt aan rente en aflossing voor melkquota! Ik zit m'n tijd wel uit tot 2015 en probeer financieringsvrij te worden.

 • no-profile-image

  Jan

  Nog meer financieren?? Er is maar één remedie om het voor melkveehouders gemakkelijker te maken en dat is een hogere melkprijs! Bij een melkprijs van € 0,30 en financiering van € 1,50 moet je bij aflossing en rente samen al 10% betalen is € 0,15. Hoe kun je in hemelsnaam dan nog ooit iets verdienen?

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Leveren voor 53 euro cent per kg melk
  op www.milkmarketing.com voorwaarden
  lost financieringsproblemen problemen op.

 • no-profile-image

  boerin

  idd, nooit je grond afstoten.
  Ik vraag me welleens af, wat er in NL gaat gebeuren, wanneer na 2015, de NL akkerbouwers met veel grond, besluiten koeien te gaan melken? Zij kunnen met lagere financieringskosten (geen quotumkosten) dan de gemiddelde melkveehouder in NL, en meer grond, zeer concurrerend aan de slag. Of zie ik dat verkeerd?

 • no-profile-image

  riet

  Zouden de particuliere beleggers dit willen? Megastallen? Ik ben zeer benieuwd. Zou eerder denken dat men de gezinsbedrijven wil stimuleren... niet te grote bedrijven, aandacht voor de individuele koe, onderhoud landschap, weiden, etc.
  Ik wacht het met spanning af en de tijd zal het leren he.

 • no-profile-image

  klein boertje

  Dit moet je gewoon niet willen. Blijf eigen baas over je bedrijf, daar ben je toch boer voor. Liever een kleine baas dan een grote knecht (van de bank). En je wilt toch geen voorbeeld aan Denemarken nemen. Het is daar armoe troef met al die grootschaligheid.

 • no-profile-image

  Han

  Durk wat is het gevolg van afstoten van je grond? O.K. de eigenboer die dat doet heeft investerings ruimte die geen rente kost! Maar bij eventuele uitbreiding is er geen "duurder" geworden grond als onderpand, dus minder mogelijkheden bij de bank. Van bedrijfsoverdracht zullen we maar zwijgen. heb je wel eens gehoord dat vroeger oude pachtboeren nauwelijks en pensioen hadden? Hun eigen kapitaal was machines en vee en hier was op afgeschreven (fiscaal aantrekkelijk) tot het moment van stoppen, >afrekenen met de blauwe envelope<. Mijn conclusie kan alleen maar zijn bij het huidige systeem, dat eigendom onroerend goed de enige zekerheid is naar de toekomst voor een boer. We kunnen uit jouw verhaal ook concluderen dat >Boeren alleen is weggelegd voor heel rijke mensen< of dat de prijs van de (voedsel) grondstoffen te LAAG is.

 • no-profile-image

  prutser

  Je grond afstoten is echt het laatste wat je moet doen om je kasstroom rond te zetten. Eigenlijk ben je dan al failliet!. En een voorbeeld aan Denemarken nemen is ook niet zo slim, kijk maar eens wat er op www.interfarms.nl wel niet te koop staat in Denemarken, en verschillende met:Doe een bod!, of Snelle verkoop gewenst!, is niet voor niets denk ik, zijn vaak luchtkastelen, te zwaar gefinancierd.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.