Home

Achtergrond

DLV: financieringsruimte nodig voor ondernemers

Melkveehouders zouden de mogelijkheid moeten hebben om buiten de banken om meer te lenen.

Dat zegt DLV-adviseur Herald Hiemstra. Het praktijknetwerk Miljoenenmanagers en Hiemstra kwamen op dit idee na een excursie naar Denemarken. "Buitenbancaire financiering kan de mogelijkheden voor een bepaalde groep veehouders vergroten", legt Hiemstra uit. Hij benadrukt dat het gaat om veehouders met een bedrijf van bovengemiddelde grootte.

Hiemstra denkt aan veehouders met meer dan 250 melkkoeien. "In Denemarken worden veel melkveebedrijven voor de eerste 70 procent gefinancierd door een kredietvereniging", vertelt hij. "Het overige deel komt van de bank. Een kredietvereniging belegt geld van de gewone man. De overheid staat garant en het rendement op geïnvesteerd vermogen ligt hoger."

Het grote verschil met een bank is dat een kredietvereniging geen enkele zorgplicht kent. De ondernemer is volledig verantwoordelijk voor het aangaan van de lening. Dat leidt in Denemarken tot faillissementen bij ondernemers die de situatie verkeerd hebben ingeschat. ”Dat er meer verantwoordelijkheid bij de ondernemer ligt is inderdaad een manco”, zegt Hiemstra. "Ik zie het dan ook niet als een concrete verbetering van het financiële systeem in Nederland."

De vraag is volgens Hiemstra hoe er extra financieringsruimte kan komen voor de ondernemers. "Veehouders die een goed rendement halen kunnen nog wel een stapje verder. Laat de cijfers maar voor zich spreken."

Hiemstra benadrukt dat DLV wil begeleiden, en niet het ondernemen overnemen. Het zoeken naar wegen buiten de gebaande paden hoort daar volgens hem bij. "Veehouders die het afgelopen jaar relatief goed doorgekomen zijn kijken verder."

De animo voor buitenbancaire financiering zal volgens hem waarschijnlijk beperkt zijn. "Daarbij is de houding van banken van groot belang. Wellicht trekken zij zich bij deze financieringsvorm juist eerder terug."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.