Home

Achtergrond

D66 en GroenLinks: blauwvintonijn uit sushi

Japanners moeten voorlopig geen sushi met blauwvintonijn meer eten.

De vissoort is anders over enkele jaren uitgestorven. Europarlementsleden Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Bas Eickhout (GroenLinks) hebben dat vandaag gezegd.

Beiden vertegenwoordigen het Europarlement bij de conferentie over bedreigde diersoorten Cites, die nog tot 25 maart plaatsvindt in het Arabische Qatar. Gebrandy en Eickhout rekenen op een internationaal handelsverbod voor de blauwvintonijn.

De tonijnsoort zwemt vooral in de Middellandse Zee. De Zuid-Europese vissers verkopen de vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi's. De extreme overbevissing bedreigt de soort echter in het voorbestaan.

De EU, Rusland en VS steunen een handelsverbod op de blauwvintonijn. Japan en China verzetten zich daartegen. "Japanners kunnen makkelijk een andere soort tonijn in hun sushi stoppen'', vindt Eickhout.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.