Home

Achtergrond 176 x bekeken

D66: AOW in twaalf jaar naar 67

D66 wil de AOW-leeftijd in twaalf jaar verhogen naar 67 jaar. De partij wil daarmee beginnen in 2012, zodat de pensioenleeftijd in 2024 met twee jaar is verhoogd. Dat levert een jaarlijkse besparing van vier miljard euro op.

Dat staat in het verkiezingsprogramma van D66, waarvan de partij zondag een deel naar buiten heeft gebracht. Om de staatsfinanciën op orde te brengen, stelt D66 voor over twee perioden van vier jaar in totaal 29 miljard euro te bezuinigen, zo kondigde voorzitter Joris Backer van de programmacommissie aan in het televisieprogramma Buitenhof. De eerste vier jaar gaat het om een bezuiniging van 15 miljard, de periode erna om 14 miljard.

Het huidige kabinetsvoorstel voor een verhoging van de AOW-leeftijd is volgens Backer onuitvoerbaar en moet daarom de prullenbak in. In plaats daarvan wil D66 die leeftijd in twaalf jaar tijd elk jaar met twee maanden verhogen. Ook wil de partij de WW verkorten naar één jaar, maar deze dan wel verhogen in de eerste drie maanden naar 80 procent. Daar hoort een flexibilisering van het ontslagrecht bij, aldus Backer. Hij benadrukte verder dat D66 naast de noodzakelijke bezuinigingen ook voorstellen doet om te investeren en te vernieuwen. Die maakt de partij later bekend.

GroenLinks vindt het AOW-voorstel van D66 niet eerlijk. GroenLinks wil de AOW juist koppelen aan de arbeidsparticipatie, stelde Kathalijne Buitenweg, die voorzitter van de programmacommisie van die partij is. In de praktijk betekent dat dat iedereen 45 jaar werkt. Iemand die al op jongere leeftijd is begonnen met werken, kan dan al voor z'n 65e met pensioen. Mensen die eerst uitgebreid hebben gestudeerd, kunnen langer doorwerken.

D66 pleit ervoor de hypotheekrenteaftrek geleidelijk te beperken. GroenLinks wil deze helemaal afschaffen, maar wel geleidelijk: vanaf 2015 tot aan 2040. De partij belooft verder het financieringstekort fors terug te brengen. Het precieze cijfer maakt GroenLinks maandag bekend bij de presentatie van het verkiezingsprogramma.

De partij wil niet alleen bezuinigen, maar ook investeren, bijvoorbeeld in het onderwijs. Volgens Buitenweg stelt GroenLinks voor ,,meerdere miljarden'' te pompen in het basisonderwijs, vmbo en mbo. Daarnaast moet de overheid kleiner. Provincies en waterschappen moeten worden samengevoegd en er mogen maximaal acht ministeries overblijven. Ook moet het aantal Tweede Kamerleden terug van 150 naar 100.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.