Home

Achtergrond

'Criminelen Wit-Rusland geëxecuteerd'

Wit-Rusland heeft twee veroordeelde moordenaars geëxecuteerd.

Dat meldde mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag. Andrej Zjoek en Vasili Joezeptsjoek zouden eind vorige week zijn doodgeschoten door een vuurpeloton.


De twee mannen waren vorig jaar ter dood veroordeeld. Joezeptsjoek was schuldig bevonden aan de moord op zes oudere vrouwen, maar zijn advocaat zegt dat hij is gemarteld om hem tot een bekentenis te dwingen. Zjoek zou een man en een vrouw hebben doodgeschoten bij een roofoverval.


Wit-Rusland is het enige land in Europa waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd. Volgens Amnesty International heeft de voormalige Sovjetrepubliek in 2008 zeker vier mensen geëxecuteerd. Vorig jaar werd voor zover bekend niemand ter dood gebracht. Europa wil dat Minsk de doodstraf afschaft, maar de dictatoriale leider Aleksandr Loekasjenko weigert dat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.