Home

Achtergrond

Cosun compenseert teler met oude aandelen

De bietentelers met oude Cosun-aandelen krijgen dit jaar een uitkering van 6,04 euro per ton quotumbieten.

Volgend jaar volgt nog een uitkering van ongeveer 7 euro . De uitkering is een vergoeding voor de inkorting van de ingroeiperiode van nieuwe aandelen.

Bietentelers die vóór 1 januari 2007 lid waren van Cosun delen, via de oude aandelen, mee in de winst van de niet-suikeractiviteiten van de coöperatie. In 2007 zijn de bietenleveranciers aan CSM Suiker toegetreden tot de coöperatie. Die hebben nieuwe aandelen.

Het bestaan van twee soorten leden is onwenselijk, zei Cosun-voorzitter Jos van Campen vandaag in Breda bij de presentatie van de jaarcijfers. "Dat leidt voortdurend tot discussie. Daarom verkorten we de ingroeiperiode van de nieuwe aandelen, zodat er in 2012 geen verschillen meer zijn tussen de leden. De leden met oude aandelen krijgen een vergoeding voor het verkorten van de ingroeiperiode."

Daarbij hanteert Cosun een aantal uitgangspunten, zegt Van Campen. "De oude aandeelhouders moeten schadeloos worden gesteld omdat Cosun heeft geïnvesteerd in de niet-suikeractiviteiten. Bovendien mag de verkorting niet ten koste gaan van de financiële positie van Cosun."

De leden met oude aandelen krijgen in april dit jaar een uitkering van 6,04 euro per ton quotumbieten die ze in seizoen 2009/2010 hadden. Cosun betaalt dit met het geld dat de coöperatie vorig jaar ontving uit het EU-herstructureringsfonds vanwege de sluiting van de suikerfabriek in Groningen.

In 2011 is de compensatie op de oude aandelen ruim 7 euro per ton quotumbieten. Cosun wil dit betalen uit de verkoop van het fabrieksterrein in Groningen. Van Campen maakt over deze laatste vergoeding een voorbehoud. "We betalen deze vergoedingen uit incidentele baten, zodat het niet ten koste gaat van de financiële positie van Cosun. Als de overdracht van het fabrieksterrein toch niet dit jaar plaats heeft, kan de compensatie mogelijk worden uitgespreid over een derde compensatie in 2012."

Of registreer je om te kunnen reageren.