Home

Achtergrond 404 x bekeken

Coöperatie Agrifirm keert 18 miljoen uit aan leden

De winst van Agrifirm is in 2009 met 20 miljoen euro gestegen tot 32 miljoen euro. Leden van de coöperatie kunnen 18 miljoen euro via ledenkorting en het zogeheten Ledenvoordeel tegemoet zien.

Het ledenvoordeel bedraagt 2,5 procent over de omzet die een bedrijf bij Agrifirm heeft gehad.

Het percentage van de winst dat wordt uitgekeerd aan de leden is iets lager dan de 50 procent die vorig jaar is gehanteerd. Volgens directeur Ton Loman wil Agrifirm het eigen vermogen aansterken. De solvabiliteit ligt op 44 procent, aanmerkelijk lager dan bij Cehave Landbouwbelang, waarmee Agrifirm wil fuseren.

De verbetering van het financiële resultaat is deels het gevolg van eenmalige baten uit de verkoop van Plukon door de Cebecogroep waar Agrifirm deel van uitmaakt, en de verkoop van het Agrifirm-belang in broederij Verbeek. Tevens presteerden de verschillende dochterondernemingen, en dan met name grondstoffenleverancier Cefetra, ver boven verwachting. Loman verwacht dat dochters dit jaar minder goede cijfers zullen schrijven, en rekent daarom op een minstens 50 procent lagere winst.

Agrifirm zag de afzet van voerafzet 11 procent stijgen tot 2,3 miljoen ton. De groei was in het pluimveesegment het sterkst, volgens Agrifirm door het binnenhalen van veel nieuwe klanten. In de rundveehouderij daalde de afzet van voeders.

De graaninname steeg licht naar 400.000 ton, dankzij een uitstekend groeiseizoen en versterking van de marktpositie. De omzet in gewasbeschermingsmiddelen is licht gestegen.

Lees ook Cehave Landbouwbelang maakt 40 procent meer winst

Of registreer je om te kunnen reageren.