Home

Achtergrond

Consumentenbond: reorganiseer zorgsector

De zorgsector moet ingrijpend op de schop om te voorkomen dat patiënten de dupe worden van grote bezuinigingen.

Hiervoor pleit de Consumentenbond in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Patiënten ontkomen er volgens de bond niet aan om afhankelijk van hun inkomen meer eigen bijdrage te betalen voor ziekenhuiszorg. Specialisten dienen salaris in te leveren. Verzekeraars moeten een sterkere positie krijgen, zodat ze zorginstellingen kunnen dwingen efficiënter te werken.

Zo zouden ze moeten afdwingen dat ziekenhuizen specialismen laten vallen als die in andere ziekenhuizen in de buurt ook al worden aangeboden. In dichtbevolkte gebieden kunnen volgens de Consumentenbond zelfs ziekenhuizen worden gesloten. Er is daar sprake van overcapaciteit. Als verzekeraars hun taak niet goed uitvoeren, moeten zij financieel worden gestraft, vindt de bond.

Verzekeraars moeten patiënten ook meer naar ziekenhuizen die hun zorg goed op orde hebben en die weinig medische fouten maken sturen. De verzekeraars zouden de eigen bijdrage van mensen bij wijze van beloning weer kunnen schrappen als ze naar ziekenhuizen en behandelaars gaan, die de zorgverzekeraar aanbeveelt. De Consumentenbond vindt de ingrepen nodig om het zorgstelsel op lange termijn betaalbaar te houden voor alle burgers, arm en rijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.