Home

Achtergrond 184 x bekeken 1 reactie

Conférence-groep laat APO varen

De Telersvereniging Conférence (TVC) ziet af van het doel om tot een associatie voor producentenorganisaties (APO) te komen.

In plaats daarvan onderzoekt de vereniging in oprichting in hoeverre zij haar voordeel kan doen met het afzet- en promotiesysteem voor clubperenrassen. Bovendien wil TVC bekijken of het aantrekkelijk is een overkoepelend perenmerk toe te passen op Conférence.

Volgens woordvoerder Wouter van Teeffelen is TVC te veel meegegaan in het enthousiasme van de APO-vorming in de glastuinbouw. Recent mislukte de APO Paprika. "Het idee is nog steeds goed, maar het model bleek onwerkbaar vanwege regels rond mededinging en GMO (gemeenschappelijke marktordening)."

Het oprichtingsbestuur wil nu eerst adviesbureau Berenschot de mogelijkheid geven om de resultaten van de ketenmodel-analyse te openbaar te maken. "Onze denkrichting heeft overlap met sommige van die modellen." TVC onderzoekt de mogelijkheden om de voordelen van het clubrasmodel toe te passen op Conférence. "Eenheid van afzetcoördinatie, promotie en kwaliteit is de kracht van dat model. Met een sterk overkoepelend merk zoals Flandria bijvoorbeeld, kun je die kracht benutten."

Daarnaast wil TVC prijsinformatie en marktgegevens weer beschikbaar maken voor telers. "Telers krijgen schurftinformatie op een presenteerblaasje aangeboden. Waarom kan dat niet voor prijs- en marktgegevens?" Van Teeffelen weet wel dat prijscommunicatie mededingingsgevoelig is.

De vereniging heeft de brainstormgroep omgedoopt tot oprichtingsbestuur en heeft in marketeer Cock van Bommel een externe verenigingsexpert gevonden. TVC zoekt nog andere bestuursleden, liefst telers.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    wipstaartje

    Iets zal uiteindelijk eerst moeten varen om schipbreuk te kunnen lijden. Ook een producentenorganisatie. Mijn advies: zorg dat de constructie deugdelijk in elkaar zit voor het te water laten! Anders gaat zelfs de beste kapitein met man en muis ten onder!

Of registreer je om te kunnen reageren.