Home

Achtergrond

Cohen en Pechtold populairste lijsttrekkers

PvdA-leider Job Cohen en D66-fractieleider Alexander Pechtold zijn momenteel de populairste lijsttrekkers met de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni in aantocht.

In de vandaag gepubliceerde politieke barometer van Synovate scoort Cohen het beste met een gemiddeld cijfer van de kiezers van 6,6. Hij wordt op de voet gevolgd door Pechtold die een 6,5 krijgt.

De minst populaire lijsttrekkers zijn Rita Verdonk met een 4 en PVV-leider Geert Wilders met een 4,2. Verdonk en Wilders zijn volgens een woordvoerder van Synovate weliswaar heel geliefd bij hun eigen achterban, maar scoren bijzonder slecht bij kiezers van andere partijen. Hierdoor krijgen ze gemiddeld zo'n laag cijfer.

Ook demissionair premier Jan Peter Balkenende scoort laag met een 4,7. Maar van stemmers op zijn eigen partij, het CDA, krijgt Balkenende ruim een voldoende: 7,3. De lijsttrekker die het meest populair is in eigen kring, is Kees van der Staaij van de SGP. Hij krijgt van zijn achterban een 9,3, maar scoort gemiddeld een 5,5.

De politieke barometer is een inmiddels wekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online-onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.