Home

Achtergrond 6 reacties

Ciolos: perceelsregister moet boeren controleren én helpen

Het perceelsregister is er om de informatie die boeren aanleveren over hun (subsidiabel) areaal te controleren én om boeren te helpen de juiste informatie aan te leveren.

Dat antwoordt EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos op vragen van CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de problemen rond de Nederlandse perceelsregistratie. Brusselse inspecteurs stelden vorig jaar vast dat het Nederlands systeem niet voldeed.

Minister Gerda Verburg (LNV) betoogde eerder dat het de verantwoordelijkheid van boeren is om goede informatie aan te leveren. De Lange concludeert op basis van Ciolos' antwoorden dat het Nederlandse systeem, en niet de boer, schuldig is aan de ontstane problemen met de perceelsregistratie.

Volgens Ciolos kúnnen lidstaten heggen, sloten en muren mee laten tellen bij het landbouwareaal, waarover inkomenstoeslagen worden betaald (eerste pijler). Ierland heeft hier bijvoorbeeld voor gekozen, Nederland niet.

In Nederland kunnen bepaalde landschapselementen wel meetellen onder de tweede pijler (plattelandsbeleid), aldus Ciolos. Dat geldt bijvoorbeeld voor sloten en kanalen, mits ze niet breder zijn dan twee meter. Dat is een nuance anders dan Verburg de Kamer eerder voorhield; volgens de minister mogen sloten tot vier meter voor maximaal de helft meetellen onder de eerste pijler.

Ciolos stelt verder dat vanaf 2010 boeren ten onrechte toebedeelde toeslagrechten mogen houden, tenzij sprake is van een hen verwijtbare fout. Tot en met 2009 was de regel dat onterecht verstrekte rechten werden ‘teruggevorderd’. Wat dit voor de Nederlandse situatie betekent, is onduidelijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Zoveel onbenulligheid bij LNV: die glossy helpt daar niet meer tegen. Wat denken ze toch bij LNV? Ik hoop dat veel boeren alnog hun recht krijgen. Helaas wel pas NA een hoop protest van belangenorganisaties, NADAT de Ombudsman er een tv-programma aan moest besteden en NADAT Verburg een tik op de vingers van Ciolos heeft gekregen. Dat klinkt naar "koppig en een beetje dom..." Geen goede combinatie...

 • no-profile-image

  anne

  Complimenten voor esther de lange dat haar vraag zo helder was dat ze dit helder antwoord krijgt. Terecht dus ook dat LTO zich goed heeft vastgebeten in dit ondrwerp, vasthouden, nooit weer loslaten !

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Hoe kan het dat Ciolos opmerkingen niet omhoog gekomen zijn bij het ruime dozijn DR en LNV medewerkers? Dit is fantastisch nieuws voor Agrarisch Nederland, niet LNV en DR maar Europa blijkt het beste voor te hebben met boeren voor wat betreft toeslagrechten. Natuurlijk ook een pluim voor Esther de Lange!

 • no-profile-image

  piet

  Wat zijn en worden we toch bescheten door LNV . Andere landen halen meer uit de EU pot ,door regels ruimer te hanteren . Verder is het de vraag onthoud Nederland zijn landbouw meer mogelijkheden van geld uit regelingen van Brussel . Dit zou maar eens grondig onderzocht moeten worden . Door soms iets anders te noemen of omschrijven is er meschien wel wat te vangen .

 • no-profile-image

  toezichthouder uit Brussel

  in 1992 spraken de beleidsmakers in Brussel over;de toenemende maten van het niet welkomende de kop opstekende ,,nationalisme"wat de EEG gedachte otkrachtte.
  Misschien is Nederland wel op de vingers getikt door de:EU en geeft LNV in nederland de tik door aan de boeren ;om vervolgens handen in onschuld te wassen.?

 • no-profile-image

  gert

  Verburg ziet het anders

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.