Home

Achtergrond 584 x bekeken 41 reacties

Calvé laat kippen de wei in

Scharrelkippen en legbatterijkippen zijn voltooid verleden tijd voor sauzenfabrikant Calvé.

Voor de mayonaises en andere sauzen gebruikt het bedrijf voortaan alleen nog maar eieren van kippen die buiten in de wei lopen. Dat liet Calvé maandag weten.

"We zijn ervan overtuigd dat goede smaak komt van goede ingrediënten. In dit geval heeft de kwaliteit van de ingrediënten betrekking op de leefomstandigheden van de kip'', zei een woordvoerder van Calvé. Het bedrijf gebruikt jaarlijks zo'n 475 miljoen eieren, waardoor 1,3 miljoen Europese kippen nu de wei in mogen.

Stichting Wakker Dier feliciteert de sauzenmaker met de overstap. "Met deze beslissing is Calvé de eerste grootverbruiker van eieren die overstapt naar de diervriendelijkere vrije-uitloopeieren'', aldus een zegsvrouw van de dierenwelzijnsorganisatie. "We hopen dat veel leveranciers het goede voorbeeld volgen.''

Vrije-uitloopkippen kunnen in tegenstelling tot scharrelkippen buiten rondlopen. Elke kip heeft minstens vier vierkante meter tot haar beschikking.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  consument

  De klant is koning. Als de klant vraagt om eieren van buitenkippen zou ik dat zou ik dat alleen maar verwelkomen als ik kippenboer zou zijn. Zolang de koper bereid is extra te betalen. Zelf koop ik scharreleieren van kippen die niet buiten komen. Op zich heb ik met het buiten houden van wat scharrelkippen geen moeite maar wat er gebeurd als er heel veel kippen op een kleine weide worden gehouden is dat alle gras binnen de kortste keren opgegeten is en die kippen op kale grond aan het scharrelen zijn en er dan volgens mij een grotere kans bestaat dat de kippen er worminfecties salmonella coccidiose en dioxine oppakken. Ik weet niet of ik me daar echt zorgen over moet maken maar als klant en consument vind ik het een smakelijker gedachte en voel ik me veiliger met binnen gehouden scharrelkippen of kippen die in de buitenlucht kunnen komen op een overdekte betonplaat met strooisel. Maar dat is mijn persoonlijke opinie.

 • no-profile-image

  Klaas kip

  Beste herkauwer, wat is jou aandeel dan geweest bij de vogelpest in 2003 ben je betrokken geweest bij ruimingen of zo ,verklaar je nader zodat we jou kennis van zaken op waarde kunnen schatten

 • no-profile-image

  hörd

  Dat dioxine ontstaat bij verbranding van voornamelijk org. materiaal staat fout op wikipedia.Je kunt toch niet alle onzin klakkeloos overschrijven! Laat je eigen verstand ook even werken aub!!

 • no-profile-image

  beste boertjes

  En nu ook graag alle koeien weer het land in . De hoorns er weer op ,de oorbellen uit, achterlijk gezicht. Chippen kan ook. En minder massahouderij op een bedrijf en een toelage voor de houders. Geiten,varkens en andere dieren naar buiten, zoals het hoort.

 • no-profile-image

  sjeng

  Leve de vogelpest. Voor mij geen Calve producten meer: boeronvriendelijk productie, tenzij de boer het dubbele voor zijn eieren krijgt.
  Er moet ook een keurmerk komen voor boervriendelijk prijsbeleid: Max Havelaar producten moeten ook van toepassing zijn op Europese boeren: Producten welke verwerker inkoopt moeten dusdanig van prijs zijn dat boeren hier een boterham met beleg van kunnen eten, zoniet, geen keurmerk

 • no-profile-image

  consument

  We weten dat de batterij ei vanuit voedselveiligheids oogpunt het beste ei is. Maar wat voor leven hebben die kippen? Als consument koop ik de eieren waar ik me het best bij bij voel.

 • no-profile-image

  jaap

  Conclusie: Casa Verde heeft weer gewonnen!

 • no-profile-image

  Rik

  Is Calvé bewust van het risico van ongewenste stoffen die de eieren van buitenlopende kippen kunnen bevatten?

 • no-profile-image

  kip

  Misschien zouden julie eens een voorbeeld moeten nemen van calve. De markt verandert en julie maar schoppen. Ondernemen is inspelen op die veranderingen en er je voordeel uit halen. Dus naar buiten met die chickens!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat zeg je daar Daan Haan? Twintig eurocent of meer voor een buitenei? Kom nou toch gauw. Ik haal ze al jaren bij "mijn" Freilandboer voor een duppie per stuk. En ik niet alleen! Eieren met bio-keurmerk kosten er een stuiver meer. Als we praten over mega-grootafnemers dan lijkt er dus wel wat rek in de prijsstelling te zitten. Leuk trouwens dat je meteen ook weet te vertellen welke plannetjes Calvé zit uit te broeden. Net zoals ?,? die Spotvogel's terechte waarschuwing in de wind meent te moeten slaan. Beste man, hoe denk je dan dat die besmettingskiemen steeds weer in vrijlandrennen terecht komen? Zeker door die gefantaseerde trekvogelbesmetting? Ach ja: de tijd zal het leren!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou Klaas, ik werkte in 2003 in de 'Food Valley' waar de Vogelgriep eind februari begon, ik woon in een regio waar volop geruimd is en ik heb familie in een streek waar nog veel meer geruimd werd. Met de kennis van nu zeg ik dus dat ik destijds redelijk op de hoogte was van hetgeen er her en der gebeurde.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Klaas Kip, ik bedoelde niet te zeggen Dat er vismeel door het voer wordt gedaan, maar probeerde een voorbeeld te noemen van Hoe er soms een onaangename smaak aan een ei kan komen. Over veterinaire pluimveeziekten ben ik goed op de hoogte en ik weet hoe vreselijk het is voor de boer en zijn gezin als het bedrijf getroffen wordt door zo'n ramp. Dat heb ik in 2003 op veel plaatsen meegemaakt. En zoiets gun je niemand.

 • no-profile-image

  Daan Haan

  Beste Herkauwer, ik dacht dat je beter was ingewijd in materie maar je bent dus toch ook maar een leek in de landbouw blijkt hier uit dat jij eieren voor een dubbeltje koopt blijkt alweer hard schreeuwen maar er voor willen betalen ho maar ,en dat deze boer zijn producten weg geeft is nog veel kwalijker, dat even ter zijde als je even naar de NOP notering kijkt zie je dat de scharrel prijs rond de 11 cent ligt voor eierenvan buitenlopers wordt daar enkele centen boven betaald als je calve sauzen gaat bereiden met deze eieren zal er een groot te kort ontstaan dus die 20 cent komt dan algauw inzicht.
  En wat betreft de onzin van spotvogel deze meneer loopt altijd alleen maar op zijn borst te kloppen hoe goed hij alles wel niet weet , met zulke mensen kan ik weinig mee kan misschien beter zijn naam veranderen in oproer kraai.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Fijn hoor, dat alledaags boerse negativisme van de eerste drie posters in dit forum!!k haal mijn eitjes al jarenlang bij een vrijloophouderij en de smaak verschilt als dag en nacht van al die binnenkippeneieren. Chapeau voor Calvé!

 • no-profile-image

  kip

  Bij mijn weten zijn die vrije uitloop eieren veel onbetrouwbaarder in kwaliteit als gewone scharreleieren. Wie weet wat deze hennen allemaal vreten als ze buitenlopen? en het dioxine gehalte in de eieren is ook veel hoger als in traditionele scharreleieren? Iemand die dit wetenschappelijk kan weerleggen??

 • no-profile-image

  Clausdijk

  Unilever gaat eieren gebruiken die 20 % duurder zijn dan scharreleieren. De prijs van de mayonaise wordt niet verhoogd! De inkoopprijzen zijn inmiddels volledig uitgekleed door de multinational. Hoe kan dat dan? Er wordt waarschijnlijk 20 % minder ei gebruikt door een replacer te gebruiken of door met een enzym de emulgering van het eigeel te verbeteren. Allemaal zaken die niets te maken hebben met de zgn diervriendelijkheid. Gewoon concurrentiestrijd. Dat ze hiermee het scharrelei tot het batterij-ei van de toekomst degraderen is hen worst. De NL pluimveehouderij blijft met de brokken zitten. Tekort aan eieren? Kom nou! Unilever doet aan global sourcing. Eén Chinese wind en ze produceren daar onze eieren erbij. Wel iets minder diervriendelijk. Maar dat is zover weg van hier, dat geldt niet voor onze dierenbeschermers. Proficiat!

 • no-profile-image

  lizette

  petje af voor Calvé. Zo'n grote speler die omgaat dat is goed nieuws voor kip en boer (2x zoveel boeren nodig voor zelfde hoeveelheid eieren)

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste mensen, niet te euforisch want er dreigen wél allerlei gevaren. Al sinds 2003 wordt namelijk de vrijloophouderij van buitenaf bestookt met ziektekiemen om die opkomende kwaliteitssector in diskrediet te brengen. Dat hoeft niet per sé vanuit LNV te gebeuren, want er zijn massa's stalkippenhouders die met lede ogen de concurrentie van vrijloopscharrelaars bekijken. Vrijloophouders moeten dus erg oppassen met bezoekers op hun bedrijf. Want het zou mij niet verbazen als er inmiddels al een sluikhandel in smetstoffen bestaat! Men is dus gewaarschuwd!

 • no-profile-image

  W.E. te A

  Ja, ja wat is de volgende stap van calve, maar drie kippen op een mesthoop!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  katja

  ?.? luister. Mijn smaakpapillen werken prima en daarom zullen jouw eieren ook nooit tussen mijn oren terecht komen! Gedsie!

 • no-profile-image

  Wakker

  Voor mij geen producten van Calvé meer!
  Weer een marketingverhaal van mensen zonder enig inzicht in de achtergrond. Ik heb zelf geruime tijd freilandkippen gehad en schaamde mijzelf voor de manier waarop de kippen gedurende de winter en tijdens regenachtige dagen door de modder wroeten.
  Het excuus dat het zo in de natuur ook gaat is onzin, die eieren zijn niet bedoeld voor consumptie maar voor reproductie.
  Voor mijzelf en mijn gezin lekker een schoon en duurzaam kooieitje.
  Heeft er al eens iemand uitgerekend wat deze beslissing van Unilever betekent voor het verbruik van div. grondstoffen (bij freiland is er meer uitval van kippen door o.a. roofdieren en parasieten, dus meer dieren nodig is ook meer mest voor hetzelfde aantal eieren; door de buitenloop is er een veel hoger voerverbruik, dus meer import van soja en granen; de bedrijfsgrootte is veelal kleiner en er zijn dus meer transportbewegingen nodig voor hetzelfde aantal eieren)
  Zo zijn er nog wel meer nadelen op te noemen, het is puur een luxe-/welvaartskwestie. Enkele actiegroepen en bovenmodaal verdienende BN-ers zorgen er met een hoop bombarie voor dat mensen die het minder breed hebben niet meer de mogelijkheid hebben om producten voor een lagere prijs te kopen.
  Laat de vrijheid van keuze voor de consument a.u.b. bestaan.

 • no-profile-image

  sjeng

  Ik heb al sinds mijn geboorte dezelfde eieren. Of ik nu binnen of buiten ben, mijn vrouwe proeft geen verschil

 • no-profile-image

  gert

  Hoeveel kippen hebben de laatste wintermaanden overleeft die de hele dag buiten liepen in de sneeuw ??

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vorig jaar werd er dioxine aangetroffen in een partij veevoer uit Frankrijk, die was aangemengd met Capsantanol uit Spanje. Die kleurstof wordt gewonnen uit rode pepers en door kippenvoer gemengd voor een mooiere kleur van kippenhuid en eiderdooiers. Er is ook dioxine aangetroffen in kleurstof waarmee kerrie wordt bijgekleurd. En zo wordt er wat afgerotzooid in onze veilige EU!

 • no-profile-image

  dirk

  Ik denk dat ik er 1 miljoen ga houden op die manier,heb toch grond genoeg,of krijg ik dan het stempel dat ik een mega uitloopkippenfarm heb,en dat zal men goed vinden?Batterij is in de ban,scharrel nu dus ook,zo gaan we steeds verder de doodlopende weg in!

 • no-profile-image

  katja

  Vraagtekenventer, ik weet zéker dat ik voor jou nooit plat ga. Nog niet voor honderd dubbeldooiers!

 • no-profile-image

  ?

  Prima als dit vrijwillig gebeurd en dat men een plus op zijn produkt wil krijgen.
  Maar ik twijfel over mijn eerste deel van de zin.
  Lizette, rekenen zou wel niet je beste vak zijn, snap niet wat jij met die zin wil zeggen?
  Spotvogel jij ziet spoken. En men over de smaak wat wil zeggen, durf ik wel te verwedden dat je het verschil NIET proeft!
  Laat de mensen zelf gewoon kiezen, maar dat laat wakker dier niet gebeuren

 • no-profile-image

  katja

  Boer met kippen binnen, IK zeg dat buiteneieren beter smaken. Bewijs maar eens dat het niet zo is! Want over smaak valt niet te twisten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  In principe hoeft er kwalitatief natuurlijk niks mis te zijn met een 'binnenei' Joost. Als de hennen maar goed voer krijgen zonder bijmenging van vismeel of andere stoffen die de smaak beinvloeden. Maar laten we het eens omdraaien: waarom trekken zoveel boeren de kwaliteit van vrijlandeieren in twijfel? Tenslotte scharrelen kippen en hun voorouders al miljoenen jaren buiten en is het opgehokt houden van duizenden dieren iets van na de Tweede Wereldoorlog. Ligt het wellicht toch aan kinnesinne omdat binnenkippenhouders (de bulk van alle pluimveehouders) bang zijn voor het marktverlies door buitenconcurrentie? Als ik me de gang van zaken in 2003 herinner dan lijkt het daar wel verrekte sterk op!

 • no-profile-image

  Klaas Kip

  beste Herkauwer , waarom zouden kippen die binnengehouden minder goed voer krijgen dan kippen die buiten lopen ?
  Jou suggestie dat er vis meel wordt gevoerd kan ik snel ontzenuwen vis meel kost al gauw € 2 per kg kippen voer ± 22 euro cent per kg dus een beetje boer is slim genoeg om geen vis meel te voeren.
  nu hoor ik jou al denken waarom smaken sommige eieren dan naar vis dit is een verschijnsel dat soms voorkomt bij bruine kippen dit heeft de maken met de stof TMA die afgescheiden wordt in de blinde darm door bijvoorbeeld Raap zaad te voeren wek je dit verschijnsel op ,witte kippen hebben hier geen last van ,tegenwoordig zijn er ook bruine hennen die TMA vrij zijn dus dit verschijnsel zal je steeds minder tegen komen.
  dat de meeste pluimveehouders tegen vrije uitloop zijn komt inderdaad door verschijnselen als vlek ziekte ,vogelpest, salmonella , ongedierte, en aller lei andere overdraag bare ziekten die veel gemakkelijker in je stal terecht kunnen komen ,je hebben geen idee van de impact dat heeft op je bedrijf en gezin als je daar door getroffen wordt. Er zijn salmonella stammen die je nooit meer uit je stal krijgt dit betekent sluiting van je bedrijf dit schijnt nog niet iedereen te beseffen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Daan Haan, je bent een Hen zonder Hoofd. Ik haal mijn eieren bij een vrijloophouder die al jarenlang aan huis selfservice biedt en een dubbeltje per ei vraagt. Zelf in een kartonnetje doen en zelf afrekenen in een geldkistje. Dat heeft niks met koopjesgedrag of schraapgierigheid te maken. Als hij een kwartje per ei vroeg dan betaalde ik dat ook grif. Want de kwaliteit is super! Dat de NOP, NVP, Nepluvi, Kwetters, Van Beek, De Boed en anderen veel hogere stuksprijzen rekenen zal mij versgedraaide bloeddoordrenkte hanekammenworst zijn. Je geeft ook Spotvogel volkomen onredelijk een vieze sneer. Hij waarschuwt de biologische pluimveehouders terecht voor mogelijke stiekeme besmetting van buitenrennen door kwaadwilligen. Als jij dat opvat als oproerkraaien dan ben jij de eerste op mijn lijstje om eens tegen het waarheidsvindingsplaatjeszoeklicht gehouden te worden.

 • no-profile-image

  ?

  Katja, je gilt wel als keukenmeid, maar je weet drommelsgoed,dat je plat gaat als er voor jou 10 eieren neer gezet wordt,dat jij niet NIET een verschil proeft!
  Verschil in mogelijke smaak zit in voeding en die kan je sturen!

 • no-profile-image

  Consument

  Meneer met de vraagtekens je hebt gelijk hoor. Ik zeg ook dat er extra betaald moet worden voor een ei waar meer eisen aan worden gesteld. En qua voedselveiligheid zitten we ook op de zelfde lijn. Veiliger als een batterij ei kan gewoon niet maar ik denk dat batterijkippen gewoon niet meer passen in deze tijd. Maar om mezelf nou scheel te betalen aan weide eieren waaraan naar mijn gevoel te grote gezondheids risico's kleven is wel het andere uiterste. Ik zou er zelf geen spiegelei van bakken. Als deze eieren gekookt worden of aan bijde kanten gebakken worden zou er afgezien van de eventuele dioxine trouwens niet zo heel veel mis mee moeten zijn. De smaak zit absoluut tussen de oren. Dat kan worden beinvloed met wat de kippen eten. Zelf kreeg ik op vakantie een keer eieren voorgezet die naar vis smaakten. waarschijnlijk veel vismeel in het voer? En de kleur van de dooier kun je donkerder of lichter maken met meer of minder caroteen heb ik mij eens laten vertellen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dioxine is een bijproduct van de verbranding van vnl organisch materiaal en werd in 1999 ('dioxinekippen') en in 2006 (varkens) in Belgisch veevoer aangetroffen. In het laatste geval betrof het dioxinen die afkomstig waren van zoutzuur dat gebruikt wordt voor het ontvetten van botten (zoals bijv. gebeurd bij Smits Vuren en Rendac). Het lijkt mij erg vreemd dat speciaal eieren van kippen in de vrije uitloop dioxineverontreiniging zouden vertonen. Wat wél duidelijk lijkt te worden is, dat tot meel vermalen kadaverresten nooit als veevoer gebruikt behoren te worden!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Pssst Ludo, ik vertel u een geheimpje. Dat poeljengraan betrekt men vanuit Wladitokstok. Wordt aangelengd met overlangs vermalen eierstokken van uitgelegde Kamchatkaanse Reuzenkrielen. Een noviteit!

 • no-profile-image

  Daan Haan

  Ik vraag me af wie dat gaat controleren als het ei gebroken is kun je niet meer zien wat voor ei het was nog maar los van de vraag of deze eieren wel beschikbaar zijn voor de eieren industrie er is nu al een tekort aan deze eieren voor de vers markt ik zie Calve nog geen 20cent of meer betalen voor deze eieren als er al eieren van uitloop gebruikt gaan worden zijn dit de 2esoort eieren nou dan zullen er weinig sausen van Calve meer op tafel komen.
  Het is een stunt om voorlopig wakerdier van hun nek te houden en goede sier te maken ,trouwens wel slim om zulke partijen op je hand te krijgen en vervolgens reclame te laten maken ze gaan dit zeker gebruiken in hun campagnes .
  Petje af Calve als dit je lukt om de wakere dieren voor je te laten werken voor iets wat toch niet te controleren is.

 • no-profile-image

  boer met kippen binnen

  Mensen, ik snap goed dat Calvé een consumentvriendelijk imago wil behouden. Daar passen Freilandeieren goed bij. Maar ga meneer de woordvoerder van Calvé, ga alstublieft niet zeggen dat die eieren beter smaken. Dat is nergens aan te merken. De kwaliteit van Freiland is niet beter en niet slechter.

 • no-profile-image

  joost

  wat mankeert er aan een ei van een scharrelkip die binnen scharrelt ?
  er zijn toegestane normen vanuit de wet van 9 per m2 en 7 m2
  wij houden er 7m2 die kip heeft een zee van ruimte binnen
  over de smaak van het voer valt te twisten
  of ze nu buiten loopt of binnen , de smaak wordt bepaald door het voer ( ingredienten )
  dit voer wordt zowel voor freiland als scharrel gebruikt
  een kip die buiten loopt loopt veel meer risico op ziektes ( uitwerpselen van vogels e.d ) er zijn ook kippen die in een wintergarten lopen ( onder afdak ) wat bij mij neer komt op de binnen scharrel ( wat weer veiliger is )
  kortom het schoonste ei is de batterij het veiligste en diervriendelijkste ei de scharrel

  calvé denkt dus niet mee

 • no-profile-image

  Ludo Sterkens

  Als schrijver van het artikel uitrekent dat er voor 475 miljoen eieren 1.3 miljoen leghennen buiten moeten, dan gaat hij er van uit dat de leghennen elke dag één ei leggen.
  Ik zou wel eens willen weten bij welke broederij dan de poeljen gekocht werden en waar het voeder dan geproduceerd werd.

 • no-profile-image

  ?

  De klant is koning. Als de klant vraagt om eieren van buitenkippen zou ik dat zou ik dat alleen maar verwelkomen als ik kippenboer zou zijn. Zolang de koper bereid is extra te betalen.

  Juist daar zit de kneep van het verhaal, laat de consument kiezen/betalen.
  Ik kies liever voor de batterij(veilig), maar mijn keuze wordt ontnomen,omdat een paar "dierenvrienden(kuch)" net zolang "dreigen" dat met als fabrikant niet durft.

  Katja ga toch lekker dromen,durft te verwedden dat jij echt geen smaak verschil proeft,zit tussen je oren!

 • no-profile-image

  huub

  dit klinkt meer als een marketingtruc, zo voorkomt Calvé dat ze de komende jaren negatief in de publiciteit worden gebracht door clubs als wakker dier..

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.