Home

Achtergrond

Californië wil roken op stranden verbieden

Californië maakt 278 stranden en natuurparken rookvrije zones.

Een grote meerderheid van het parlement in de Amerikaanse staat stemde maandagavond voor het instellen van een rookverbod voor de parken en stranden, aldus de krant Los Angeles Times vandaag.

Op het overtreden van het verbod komt een boete van maximaal 100 dollar (75 euro) te staan. Het is nog niet bekend of en wanneer de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger de wet tekent. Het rookverbod zal niet gelden voor parkeerplaatsen en parkeerterreinen. In Los Angeles en een aantal andere steden in Californië is al een rookverbod voor parken en stranden van kracht.

De Democratische meerderheid in Californië hecht veel belang aan het rookverbod. De Democraten noemen de maatregel van groot belang voor de volksgezondheid en voor het tegengaan van branden in natuurparken. Volgens de Democratische senator Jenny Oropeza zijn jaarlijks circa honderd branden in Californië door brandende sigaretten ontstaan.

De Republikeinen stemden tegen het wetsvoorstel. Ze vinden een rookverbod voor parken en stranden betuttelend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.