Home

Achtergrond 172 x bekeken

CDA wil flink bezuinigen

Het CDA wil in tien à twintig jaar de staatsschuld terugbrengen op het niveau van voor de economische crisis.

Volgens de christendemocraten moet het overheidstekort aan het einde van de volgende kabinetsperiode zijn teruggebracht tot (bijna) nul. Binnen twee kabinetsperioden moet het tekort worden omgezet in een structureel overschot.

Dat schrijft het CDA in het maandag gepresenteerde verkiezingsprogram Slagvaardig en samen. De partij stelt nadrukkelijk te kiezen voor twee kabinetsperioden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, "omdat een langere periode een onverantwoorde wissel op de toekomst trekt''. Zo wordt gewezen op hoge rentelasten door staatsschulden en de dreiging van opnieuw een recessie na tien à twintig jaar.

Het CDA stelt dat voor dit jaar een overheidstekort van 35 miljard euro wordt verwacht. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde eerder deze maand dat 29 miljard euro aan bezuinigingen nodig zijn tot aan 2015.

De christendemocraten willen onder meer bezuinigen op de organisatie van de overheid door het aantal departementen te verminderen. Verder wordt de WW bekort tot een jaar, maar daarbij gaat wel een periode van loondoorbetalingsverplichting gelden voor werkgevers die personeel willen ontslaan. Ook wordt de AOW-leeftijd verhoogd en de loonontwikkeling in de publieke sector gekoppeld aan de inflatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.