Home

Achtergrond 185 x bekeken

CDA-vereniging: minder waterschappen

De CDA-bestuurdersvereniging wil het aantal waterschappen in Nederland in aantal terugbrengen.

Verder wil de vereniging een "slagvaardigere en kleinere overheid''.

Dat staat in het rapport 'Vertrouwen, verbinding en veerkracht', dat voorzitter van de vereniging Sjaak van der Tak donderdag zal overhandigen aan enkele CDA-prominenten, zoals staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) en CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk. Van der Tak is de voorzitter van de commissie van de vereniging die het rapport heeft opgesteld.

De vereniging verwacht dat er dit jaar nog 25 waterschappen zijn en wil dat aantal terugbrengen tot ongeveer tien. De club wijst erop dat het waterbeheer in Nederland meer uitgaat van "onderscheiden deelgebieden'' en pleit daarom voor "opschaling van de te beheren eenheden''.

Verder moet de overheid zich richten op de uitvoering van kerntaken "en heeft dan automatisch minder ambtenaren nodig''. In het rapport staan meer aanbevelingen voor de herinrichting van het openbaar bestuur in Nederland. De CDA-bestuurdersvereniging werd eind jaren zeventig opgericht om CDA-politici te ondersteunen bij hun taken op lokaal en provinciaal niveau.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.