Home

Achtergrond

CDA-rapport: 4,5 miljard besparen op overheid

Het openbaar bestuur in Nederland moet en kan kleiner en slagvaardiger.

Een CDA-commissie deed daarvoor donderdag voorstellen die 4,5 miljard euro aan bezuinigingen op kunnen leveren.

Zo stelt de commissie onder leiding van burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland dat het aantal ministeries terug kan naar negen, dat er de komende tien jaar van de ruim 430 gemeentes honderd kunnen verdwijnen, dat zestien van de 26 waterschappen kunnen worden opgeheven en dat de provincies terug moeten naar hun kerntaken.

Bij de rijksoverheid kan bovendien een flink deel van de 120.000 ambtenaren verdwijnen, aldus Van der Tak. Samen met het opheffen van agentschappen en beter samenwerken is dat alleen al een bezuiniging van 2,5 miljard euro. Het overhevelen van beleidstaken van de waterschappen naar provincies moet 700 miljoen euro opleveren.

Van der Tak zei verder dat de Tweede Kamer ook kan worden ingekrompen, naar ongeveer honderd tot 120 zetels. Verder moeten gemeenten hun eigen belastingdiensten en salarisadministraties afschaffen. Ook moet het aantal directoraten-generaal bij de ministeries worden ingeperkt en moet een nieuw kabinet gaan ,,kappen in het woud van subsidieregelingen'', aldus Van der Tak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.