Home

Achtergrond 255 x bekeken

CDA en SGP: meer aandacht voor landbouw in EU

Het CDA en de SGP vinden dat Nederland moet zorgen voor een explicietere inzet op landbouw in de EU 2020-strategie.

Beide partijen vragen hier vandaag om bij verschillende gelegenheden.

De EU 2020-strategie is het beleidsstuk dat de Europese Commissie eerder deze maand afscheidde om de Europese economie op middellange termijn concurrerend te houden. De Commissie zet met name in op innovatie, energie en klimaat.

Opvallend is dat noch de Commissie noch het kabinet in zijn reactie op het stuk de land- en tuinbouw noemt, terwijl de sector zelf nadrukkelijk inspeelt op de energie- en klimaatvraagstukken. Zowel CDA als SGP vinden dat vreemd.

Vanochtend vroeg SGP-leider Bas van der Vlies al om meer aandacht voor de landbouw in dit verband. Volgens minister Gerda Verburg is EU 2020 een strategie op hoofdlijnen, en zal ze erop toezien dat land- en tuinbouw bij de uitwerking een grote rol spelen.

De strategie wordt vanmiddag ook besproken in een debat met premier Jan Peter Balkenende. Daar wil CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel de premier vragen om een krachtiger pleidooi voor de agrarische sector.

Lees ook Verburg voor basispremie GLB

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.