Home

Achtergrond 4 reacties

CBL: geen relatie prijs en antibiotica

De suggestie dat de consumentenprijs van vlees een relatie heeft met het grootschalig gebruik van antibiotica is misplaatst, oordeelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De koepelorganisatie van supermarkten reageert hiermee op berichten als zou de prijsconcurrentie het gebruik in de hand werken. "Het CBL werpt deze impliciete beschuldiging aan het adres van supermarkten verre van zich", meldt een woordvoerster.

De organisatie uit in een brandbrief aan het minster Ab Klink van volksgezondheid haar bezorgdheid over resistentie en dringt aan op maatregelen. "Voedsel, dus ook pluimveevlees en varkensvlees, moet veilig zijn om te consumeren en geen risico opleveren voor de volksgezondheid", aldus het CBL.

"De pluimvee- en varkenssector moet tot elke prijs de voedselveiligheid waarborgen en de eigen verantwoordelijkheid voor het gebruik van antibiotica niet op het bordje van de consument of de supermarkt leggen. De Nederlandse supermarkten willen alleen producten verkopen die veilig zijn voor consumptie."

Volgens de koepelorganisatie hebben ook dierenartsen en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een grote verantwoordelijkheid om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen en erop toe te zien dat voedselveiligheidsnormen gehandhaafd worden. Het CBL wil dat Klink scherpe normen stelt voor de voedselveiligheid en volksgezondheid en de VWA daar op pluimveebedrijven en slachterijen scherp op toeziet.

Vandaag spraken deskundigen op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) over de veiligheid van het eten van kip. Het instituut uitte in maart in een brief aan het kabinet zijn zorg over het groeiende aantal patiënten met infecties waarbij behandeling met antibiotica niet aansloeg. De bevindingen worden volgende week gerapporteerd. In een eerder verklaring liet de LLTB-vakgroep pluimveehouderij weten blij te zijn met het onderzoek,

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans

  waneer vlees zo gezond zou zijn dan zouden topsporters wel meer vlees eten maar die gebruiken minimaal vlees .trouwens vlees is ook ongezond omdat ze die beesten allerlei troep laten vreten er is altijd wat met vlees aan de hand nu weer met die antibiotica en vllees eten is ook duur en millieuonvriendelijk

 • no-profile-image

  Piet

  Nu ligt een fors deel van de gezondheidsproblemen natuurlijk niet perse in antibiotica in dierlijke producten, maar het ontstaan van zoonosen rond de megastallen. CBL kan niet ontkennen dat grote stallen van bijna gelijke dieren leidt tot grotere gevoelligheid voor ziekten, waarvoor een boel antibiotica gebruikt wordt. Maar goed, supermarkten lokken vaak de klanten binnen op de lage prijzen van kiloknallers, dus CBL is de laatste waar je dit van gaat horen.

 • no-profile-image

  tobb

  Topsport is ook niet gezond

 • no-profile-image

  eet meer

  Nou waarom stop je dan niet met vlees eten en ga op een soja boontje kauwen

Of registreer je om te kunnen reageren.