Home

Achtergrond 801 x bekeken

Brussel voorspelt forse daling boereninkomens

Boereninkomens in de Europese Unie zullen de komende tien jaar flink dalen.

Tegelijkertijd verschuift de productie naar de meest concurrerende gebieden, zo blijkt uit een studie van Brusselse ambtenaren. In het rapport gaan de onderzoekers van de Europese Commissie uit van drie mogelijke scenario's, gebaseerd op de recente politieke ontwikkelingen. In alle modellen wordt minstens 20 procent op het landbouwbudget gekort. Uit de studie blijkt dat verregaande liberalisering – afschaffing van alle subsidies en handelsverstorende maatregelen – de grootste inkomensval met zich brengt. In dat geval gaan boereninkomens in Europa er gemiddeld 22 procent op achteruit. Maar ook in het referentie- en conservatieve scenario dalen de financiële opbrengsten met zo’n 7 procent.

De veranderingen zijn nadelig voor de rundvleesindustrie, stellen de onderzoekers. Producenten van varkens- en pluimveevlees kunnen waarschijnlijk de concurrentie met niet-EU-landen in 2020 nog wel aan. De productie van gewassen zal waarschijnlijk stijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.