Home

Achtergrond 3 reacties

Brussel toch eens met subsidie melkfabriek

Zuivelfabrikant Farm Dairy in Lelystad mag 715.000 euro provinciale subsidie toch houden. De Europese Commissie heeft dat vandaag gemeld.

Directeur van Farm Dairy, Hans van Tilbeurgh, is blij met de goede afloop van de zaak. Die heeft zo’n tien jaar in beslag genomen. In 1999 werd de subsidie van 715.000 euro door de provincie Flevoland aan Farm Dairy toegezegd, mede om de nieuwe fabriek naar Lelystad te krijgen.

De Europese Commissie bestempelde de subsidie al snel als mogelijk onterecht uitgekeerde staatssteun. Investeringssteun voor zuivelproducten is verboden, tenzij er sprak is van een aanzienlijke innovatie. Jarenlang werd er tussen de Commissie en provincie onderhandeld over de vraag of de subsidie terecht was verstrekt.

Van Tilbeurgh werd er pas in 2008, middels een persbericht van de Commissie, op gewezen dat Farm Dairy de subsidie mogelijk moest terugbetalen. "Inclusief rente zou het om meer dan een miljoen euro gaan."

De Commissie en provincie kwamen er niet uit. Als laatste kreeg Farm Dairy zelf nog de mogelijkheid om hun zienswijze op de zaak te geven. De zuivelonderneming wist de Commissie te overtuigen dat er binnen het bedrijf wel degelijk sprake was van innovatie. Farm Dairy was namelijk de eerste die melk in tweeliterpakken op de markt bracht. Onder deze voorwaarde kan de subsidie toch worden verstrekt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Is dit een 1 april grap? Je moet voor deze innovatie wel gestudeerd hebben. Ongelofelijk, maar is dit waar? Dat je zo makkelijk subsidie kunt krijgen, onvoorstelbaar.

 • no-profile-image

  Patrick

  Er heerst een totale nieuwe wind bij de De Europese Commissie sinds een maand of wat. Off topic, gentech wordt met een groot gemak aanvaard en doorgedrukt door Europa op dit moment. Deze melk subsidie lijkt mij ook erg twijfelachtig. Zelf een provinciale subsidie. Als het zo makkelijk is om dit te krijgen dan werpt dat heel veel vragen op bij het acceptatie proces. Het punt is dat het heel zorgelijk is dat dingen sinds een maand of wat met een groot gemak door sectors of multinationals door alle politiek lagen van Europese commissie aanvaard kan laten krijgen.

 • no-profile-image

  frans

  de boerensector hangd met subsidies aan elkaar de ene susidie komt over de andere dus ze zijn niet anders gewend dus maak dan geen woorden vuil aan een millioenje dat een zuivelfabriek krijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.