Home

Achtergrond

Brussel roept op tot besluit over besparingen

De Europese Commissie roept Nederland op de bezuinigingsmaatregelen vast te stellen om het buitensporige begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen.

EU-commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zei dat woensdag bij zijn beoordeling van de begrotingsplannen van veertien EU-landen, waaronder Nederland.

Nederland had vorig jaar een tekort van 4,9 procent en dit jaar zelfs van 6,1 procent van het bruto nationaal product. Dat is ver boven de EU-limiet van 3 procent. Nederland verwacht zelf dat het tekort volgend jaar terugloopt naar 5,0 procent en daarna naar 4,5 procent. .

Het tekort in Nederland moet in 2013 zijn teruggebracht tot onder 3 procent van het bruto nationaal product. Hoe dat moet, is Brussel echter niet duidelijk. Nederland heeft over 2013 ook geen cijfers ingeleverd bij de Europese Commissie. Veel andere EU-landen hebben dat wel gedaan.

Plan van Nederland is wel dat twintig ambtelijke werkgroepen in april hun ideeën voor bezuinigingen presenteren. De ideeën zijn dan waarschijnlijk inzet voor de verkiezingen in juni. Een nieuw kabinet kan daar pas later mee aan de slag.

De EU-landen hebben sinds 2009 hun tekorten laten oplopen om zo de economische crisis te dempen. ”Globaal zal ook 2010 nog een impulsjaar zijn, gevolgd door ambitieuze besparingen in 2011”, zegt EU-commissaris Rehn. ”De grootste risico’s voor de besparingen zijn de tamelijk optimistische veronderstellingen over de economie en het gebrek aan specificaties van de bezuinigingen.”

De EU-commissaris maant vooral Frankrijk tot een realistischer inschatting van de economische groei. ”De strategie heeft nu geen enkele veiligheidsmarge als de groei lager uitvalt dan 2,5 procent per jaar vanaf 2011.”

Daarnaast doet de EU ook een beroep op Duitsland, Italië en Engeland om snel meer duidelijkheid te geven over de besparingen. Vooral de situatie in Engeland is nijpend, met een begrotingstekort van 12,7 procent voor het boekjaar 2009/2010.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.