Home

Achtergrond 249 x bekeken

Britse perentelers kunnen meer oogsten

Britse perentelers kunnen veel meer profiteren van de groeiende vraag.

Op dit moment ligt de productie op nog niet de helft van het peil in Nederland en België. Het moet dan ook mogelijk zijn de opbrengst zeker te verdubbelen om zo de zelfvoorzieninggraad op te voeren. Dat stelt Adrian Barlow, directeur van fruitorganisatie English Apples and Pears. Volgens Barlow wordt in Groot-Brittannië zo’n 130.000 ton verse peren per jaar verkocht en is 30.000 ton nodig voor de verwerkende industrie.

De binnenlandse productie ligt echter op niet meer dan 20.000 ton. "We produceren minder dan 20 procent van wat we eten. We kunnen die andere 80 procent nooit binnenhalen vanwege de concurrentie van het zuidelijk halfrond. Maar we kunnen ons volume zeker verdrievoudigen. De regering wil ook dat de tuinbouw 20 tot 25 procent meer gaat produceren, hier liggen dus uitgelezen kansen", aldus Barlow.

Hij wijst erop dat de Britse consumptie op nog niet de helft van het Europees gemiddelde ligt. "Maar het zou niet verstandig zijn meer reclame-acties te voeren. Daarmee zouden we alleen maar meer invoer subsidiëren. Als we goed irrigeren, de grondstructuur verbeteren en het snoeien beter onder de knie krijgen, kunnen we de opbrengsten met zeker 30 procent opvoeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.