Home

Achtergrond 209 x bekeken

Brandweer gooit het roer om

De brandweer gaat zich in de toekomst nadrukkelijker bezighouden met het voorkomen van branden.

Door zich alleen te richten op het bestrijden van branden lukt het de brandweer namelijk niet meer om het aantal branden of slachtoffers terug te dringen. Dat zegt voorzitter van de Raad van Regionaal Commandanten Caroline van de Wiel.

De raad van commandanten liet de afgelopen twee jaar door experts uitzoeken welke kant het uit moet met de brandweer. Deze stelde een toekomstplan samen met de titel 'Strategische Reis Brandweer'. Het toverwoord in het plan is preventie.

Een paar ideeën die de experts in het plan hebben opgenomen zijn om de brandweer in de ontwerpfase van gebouwen mee te laten denken over brandveiligheid of brandveiligheid een onderdeel te laten worden van regulier onderwijs.

Volgens Van de Wiel moet de brandweer hoognodig vernieuwen. De lijst met kwaliteitseisen waaraan de brandweer moet voldoen wordt namelijk steeds langer, de regelgeving wordt strenger en de gevaren voor brandweermannen groter, zegt de raadsvoorzitter. Hierdoor ontstaat een eindeloze lijst van verbeterpunten die leidt tot een 'onbetaalbare brandweer', aldus Van de Wiel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.