Home

Achtergrond 256 x bekeken

'Brabantse onderkoning' zwaait af

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vertrekt uit de Tweede Kamer.

Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Van Geel zegt dat hij al in 2007 besloten heeft dat hij aan zijn laatste periode als Kamerlid begon. Het is onduidelijk of hij na de verkiezingen beschikbaar is voor een functie in het nieuwe kabinet. Van Geel stond jarenlang bij velen bekend als de ongekroonde onderkoning van Brabant. De in Valkenswaard geboren Brabander was vijftien jaar statenlid in Noord-Brabant, waarvan zeven jaar als gedeputeerde. Na zijn verkiezing in de Tweede Kamer in 2002 werd hij staatssecretaris (Vrom). Dat bleef hij vijf jaar. En sinds eind 2006 is hij Tweede-Kamerlid waarvan de laatste drie jaar als fractievoorzitter.

Petrus Leonardus Bastiaan Antonius van Geel’s politieke carrière begon in 1988 toen hij voor het CDA in de Brabantse Statenfractie kwam. In 1995 werd hij lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen. Na de verkiezingen werd hij land- en tuinbouwgedeputeerde in het Brabantse College. Als gedeputeerde rees zijn ster snel.

Bij de statenverkiezingen in 1999 zorgde lijsttrekker Van Geel voor een klinkende CDA-overwinning in Noord-Brabant, tegen de landelijke tendens in. Zijn naam werd regelmatig genoemd als mogelijk opvolger van (bijvoorbeeld) toenmalig landbouwminister Gerrit Braks. Als vice-voorzitter van het Interprovinciaal overleg speelde Van Geel een belangrijke rol in de onderhandelingen over de uitvoering van het ammoniakbeleid en de reconstructiewet. Hij was regelmatig in de slag met toenmalig landbouwminister Van Aartsen en milieuminister De Boer.

De CDA’er heeft altijd affiniteit met de landbouw gehouden. Hij maakte deel uit van de partijcommissie die zich boog over de toekomst van de landbouw. Hij pleitte voor een groenere, duurzamere landbouw. "Het is de enige overlevingsstrategie voor de landbouw in een zo verstedelijkt gebied", zei hij destijds in het Agrarisch Dagblad.

Of registreer je om te kunnen reageren.