Home

Achtergrond 426 x bekeken 8 reacties

Brabant maximeert afmeting stallen

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant steunen een deel van de voorstellen van het burgerinitiatief tegen megastallen.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant steunen een deel van de voorstellen van het burgerinitiatief tegen megastallen. Als Provinciale Staten volgende week ook akkoord gaan dan kunnen intensieve veehouderijen in Brabant op enkele uitzonderingen na niet groter worden dan 1,5 hectare (ruim twee voetbalvelden). Alleen kippenstallen mogen hoger dan één bouwlaag zijn.

Naar aanleiding van het burgerinitiatief hebben Gedeputeerde Staten donderdag negentien voorstellen aan Provinciale Staten gestuurd. Een complete vergunningstop vanwege onzekere gezondheidsrisico's is juridisch onmogelijk, zegt de provincie over het idee van de initiatiefnemers en ruim 33.000 sympathisanten. Een minimumafstand van 1,5 kilometer tussen bedrijven en een verbod op gemengde bedrijven is onmogelijk, te duur en niet effectief, zo redeneert de provincie.

Brabant is wel bereid om met het rijk in overleg te gaan over diervriendelijke huisvesting en beperking van antibioticagebruik.
Grote bedrijven worden alleen toegestaan in zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden tot een afmeting van netto 2,4 hectare. Van deze ontwikkelingsgebieden met een clustering van intensieve veehouderijen komen er 34 in plaats van de oorspronkelijke 48.

Provinciale Staten debatteren volgende week vrijdag over zes stellingen van het burgerinitiatief. Het provinciebestuur deed donderdag zelf aanvullende voorstellen. In de provinciale milieuverordening wil Brabant wegens de verspreiding van Q-koorts bijvoorbeeld snel een verbod opnemen om geiten- en schapenmest uit te rijden op grasland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark

  precies, 2 maal 1,5 is ook 3.
  Boeren zijn niet te vangen!!!
  Belangrijk is dat we niet weggaan uit de verwevingsgebieden. We moeten de log gebieden zolang mogelijk met rust laten.
  Wat ze willen is dat uiteindelijk alle boeren in de log-gebieden zitten. Hek eromheen en klaar is kees. Deden ze in de vorige eeuw ook met een groepje mensen.....

 • no-profile-image

  van Gils

  wasse neus! Bij het Log Bladel Hulsel
  heeft een projectontwikkelaar uit Lage Mierde van een megaproject gewoon
  2 rechtspersonen gemaakt.
  Hoe simpel wil de politiek besodemieterd
  worden. Wakker worden !

 • no-profile-image

  Schapenboer

  Ons land is onderhand te dicht bevolkt voor mega landbouw kijk naar de Q-koorts hoe kon dat zo uit de hand lopen? precies doordat er TEveel mensen wonen in een gebied waar TEveel geiten zijn, en wie zijn weer de dupe: juist de minder dicht bevolkte van nederland.
  wil je mega sodemieter op naar de gebieden waar geen mensen wonen.

 • no-profile-image

  .

  hebben ze het weer voor elkaar..

 • no-profile-image

  boer

  Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier op moet zeggen. Het is eigenlijk te triest voor woorden dat zo'n kleine groep mensen het voor elkaar krijgt dat GS daadwerkelijk extra eisen gaat stellen. Stel je voor dat ze dat er een burgerinitiatief over Schiphol komt..... Of over grootschalige industrieterreinen.... We worden een land vol met watjes.

 • no-profile-image

  Jozef

  dan bouwen we toch gewoon twee kleinere stallen

 • no-profile-image

  Pietje

  Gewoon gezins bedrijven en geen buitenlanders in het buitengebied. Zijn we in een klap van al dat crimineel gedoe af en geen verdere verloedering van de maatschappij.

 • no-profile-image

  Pietje

  Zolang ik er maar niet tegenover woon.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.