Home

Achtergrond

Bouw vooral aan vertrouwen

De intensieve veehouderij ligt onder vuur. Techniek helpt, maar emotie is het probleem.

De ZLTO is bezig aan een stoutmoedige exercitie. De zuidelijke boerenbond gaat openlijk de discussie aan met boeren, burgers en buitenlui over megastallen en de hoge veedichtheid in Brabant. In relatie tot volksgezondheid, natuur en dierenwelzijn. Ze moet wel, want de maatschappelijke druk is heel hoog. Het actiecomité Megastallen Nee! heeft vorig jaar 33.000 handtekeningen opgehaald. Mede daardoor heeft het provinciebestuur van Brabant vrijdag besloten de mogelijkheden tot nieuwbouw van intensieve veebedrijven flink in te perken.

Een drastisch besluit maar eerlijk gezegd diende deze uitkomst zich eerder die week al aan tijdens een door ZLTO georganiseerd debat. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers en voorzitter Sonja Borsboom van het actiecomité Megastallen Nee! stonden lijnrecht tegenover elkaar. Borsboom pleitte gepassioneerd voor vermindering van het aantal dieren. „Wij willen wel een robbertje vechten met de sector.” Huijbers schakelde al snel over op een al even bevlogen betoog over ‘eigenschaligheid’ en dat het erom gaat ieder individueel bedrijf de passende ruimte te geven. Maar het meest veelzeggende moment was toen LTO’er Toon van Hoof uitriep: „Geef technieken nu een kans!”
Dat is nu precies de crux. Dat technocratische antwoord op de maatschappelijke onrust. Zo ook oud-Cebeco-topman Herman de Boon in een opiniebijdrage in De Volkskrant vorige week. „Hele grote bedrijven kunnen veel beter dan kleinere bedrijven investeren in technologische voorzieningen als luchtwassers en andere oplossingen om te voorkomen dat infectieziekten ontstaan en ziektekiemen de stal verlaten.”

Het is een rationeel antwoord op een probleem met veel onderliggende emotie. Ja, de sector moet verduurzamen. En inderdaad, zonder bedrijfsontwikkeling is dat ondoenlijk. Toch is het nu zaak niet te bouwen aan stallen, maar aan vertrouwen. Zolang boeren lijnrecht staan tegenover burgers en buitenlui wordt het niets.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.