Home

Achtergrond

Boskalis voldoet ruimschoots aan prognoses

Baggeraar Boskalis heeft vorig jaar ruimschoots voldaan aan de eigen resultatenprognoses.

Voor dit jaar is het bedrijf positief gestemd, ondanks de verwachting dat het resultaat lager zal zijn dan in 2009. Dat heeft de onderneming uit Papendrecht donderdag bekendgemaakt.

De nettowinst bedroeg vorig jaar 227,9 miljoen euro. Dat is weliswaar een daling ten opzichte van de 249,1 miljoen euro in 2008, maar ruim boven de doelstelling van ten minste 215 miljoen euro. De omzet steeg overeenkomstig de voorspelling van het bedrijf tot 2,2 miljard euro van 2,09 miljard euro in 2008.

In de verwachting voor dit jaar is het effect van de eventuele overname van maritiem dienstverlener Smit Internationale buiten beschouwing gelaten. De aanname dat de winst dit jaar zal afnemen heeft te maken met een ,,aanmerkelijke verslechtering'' van de vooruitzichten voor de baggerindustrie na jaren van uitbundige groei.

De gevolgen van de recessie op de sector zijn tot op heden nog maar beperkt zichtbaar bij Boskalis, aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski. De vooruitzichten voor de sector op de korte termijn zijn sinds begin 2009 ,,aanzienlijk minder zeker'' door een gedaalde olieprijs, een lagere vraag naar grondstoffen en een stagnerende wereldhandel. Dat heeft wel een duidelijk zichtbaar effect. Klanten kijken kritischer naar projecten, het gunnen daarvan duurt langer en de marges staan in delen van de markt onder druk.

De topman denkt dat dit jaar grotendeels te kunnen compenseren met het zogeheten vlootrationalisatieprogramma, waarbij verouderde schepen uit de vaart genomen worden en geïnvesteerd is in nieuwe vaartuigen. Dat levert kostenbesparingen op. Daarnaast put Boskalis vertrouwen uit het goed gevulde orderboek. Aan het einde van 2009 had het bedrijf nog voor 2,9 miljard aan klussen op de plank liggen. Daarvan sleepte de firma vorig jaar 1,8 miljard in de wacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.