Home

Achtergrond 372 x bekeken

Boeren voor natuur dure grap voor boer

Biologische bedrijven die zich sterk toeleggen op natuurbeheer zullen daar economisch niet veel mee opschieten.

Ze houden per saldo veel minder over dan zowel ’gewone’ biologische bedrijven als gangbare bedrijven. Dit rekende DLV Rundvee Advies uit in opdracht van het netwerk Biologisch boeren in een stadspark. Dit telt nu acht deelnemers. DLV rekende voor de opdracht met biologische cijfers uit 2007 van 36 in Nederland verspreide bedrijven. Deze bedrijven zijn in een modelberekening opgeschaald tot Boeren voor Natuur.

Dit betekent dat ze compleet zelfvoorzienend zijn met extra natuurbeheer. Ze hebben meer grond, meer vee en meer stalruimte. De gronden vallen onder de regeling particulier natuurbeheer oftewel SN. Daarbij worden landbouwgronden omgezet in natuurgrond. Centraal in de bedrijfsvoering staat dat de natuurdoelen worden gehaald die voor de gronden zijn gesteld.

Uitgaande van de cijfers voor 2007 behaalden de 'gewone' biologische melkveehouders het beste resultaat. Zij behalen na aftrek van alle kosten een saldo van 7,6 cent per kilo melk.

Biologische boeren die gronden bewerken die vallen onder de regels van de Subsidieregeling Natuur, behaalden een saldo van 7,4 cent per kilo. Gangbare melkveehouders moesten het doen met 5,4 cent en biologische veehouders die vallen onder de definitie boeren voor natuur hielden maar 1,3 cent over.

Dat is omdat zij veel meer hectares grond in gebruik hadden en ook veel meer vee nodig hadden om al het land te beheren. Ook waren hun arbeidskosten en kosten voor pacht veel hoger. Ondertussen waren de opbrengsten lager, omdat ze bijvoorbeeld geen krachtvoer mogen kopen. Verder is het eiwitgehalte in de melk lager is dan gemiddeld.

Om een vergelijkbaar resultaat te behalen als gewone biologische melkveehouders of gangbare melkveehouders is in plaats van pacht een compensatie per hectare grond nodig, meent DLV.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.