Home

Achtergrond 468 x bekeken 14 reacties

'Boeren ontzien bij zuivelconflict'

Een CAO-conflict in de zuivel dreigt, met mogelijke stakingen bij diverse bedrijven.

Dit melden de vakbonden FNV en CNV. De bonden willen de melkveehouders echter zo veel mogelijk ontzien bij hun geschil met de werkgevers. Dit zegt bestuurder Leo Bons van CNV Vakmensen. De bonden hebben daarom vorige week een uitnodiging voor overleg gestuurd aan LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

NMV-voorzitter Hans Geurts bevestigt dat een uitnodiging voor een gesprek is ontvangen. "Maar ik zie dat vooral als informatief. We laten ons niet voor het karretje van de vakbonden spannen." LTO-bestuurder Cees Romijn reageert ook terughoudend.

Het geschil tussen de zuivelwerknemers en de werkgevers draait om de nieuwe CAO voor dit en volgend jaar. De werkgevers willen niet verder gaan dan een bod dat overeenkomt met feitelijk koopkrachtbehoud, de bonden willen 1,25 procent loonsverhoging plus meer aandacht voor scholing, loopbaanbegeleiding en meer werk voor licht gehandicapten. "Handhaven van de nullijn, waar het werkgeversbod op neerkomt, is voor ons onaanvaardbaar," stellen FNV en CNV.

Er is driemaal onderhandeld, zonder resultaat. Werkgeversorganisatie NZO laat weten dat een hoger bod dan het huidige niet aan de orde is. Reden is dat elders in het bedrijfsleven ook niet meer wordt geboden, de zuivel een moeilijk jaar achter de rug heeft en rekening moet houden met de concurrentiepositie. Daar komt bij dat de zuivelwerkgevers in de voorbije tien jaar steeds een bovengemiddelde loonsverbetering hebben gegeven, zegt een woordvoerder van de NZO.

Romijn onderstreept dat de zuivelsector, waar werkgevers en boeren door de coöperatieve structuur feitelijk voor hetzelfde belang staan, een moeilijk jaar achter de rug heeft. Ruimte voor hogere lonen ziet hij daarom niet direct. Ook heeft hij twijfels bij de mogelijkheid van 'boervriendelijker' acties.

Lees ook: Vakbondsacties op komst in zuivel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Niet klagen

  Trek samen op met de medewerkers en staak 3 weken zowel de arbeid alsook de levering van melk. Pas dan komt de boel in beweging. Alleen een beetje azijnpissen op forums helpt niks. Onderneem wat !

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Dat boeren een te lage melkprijs ontvangen weet iedereen.Dat het anders kan zonder actie te voeren weten er wel veel ,maar nog niet iedereen. Een cao is prima maar een goede melk prijs is voor de melkveehouders beter. Op www.milkmarketingplan.com voorwaarden wordt 53 euro cent per kg melk geboden.
  En dat op index voor minimaal 10 jaar.
  Door gewoon zelf te beslissen, en dat zonder enig risico, wisselt u het klagen over armoede in tegen klagen over weelde. Over cao onder handelingen in de zuivel maakt u zich dan ook niet meer druk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Blijkbaar is het zo goed gegaan in de zuivelsector dat de cao-lonen de afgelopen jaren meer dan gemiddeld zijn gestegen. Ik kan de werknemers geen ongelijk geven om te staken, ieder kijkt uiteindelijk naar zijn eigen belang, maar als melkveehouder maakt ik me er wel druk om waarom de cooperatie meent een betere cao te moeten betalen dan de landelijke trend , terwijl de leden de eindjes aan elkaar moeten knopen.

 • no-profile-image

  boerke

  Hieronder zijn een paar goede suggesties ingezonden. Maar weet je, de melkveeboeren hebben 1 probleem wat de werknmers in de zuivel niet hebben, nl. ze zijn niet goed georganiseerd. En dit laatste gaan we ook nooit meemaken. U weet wel, boeren zijn solisten, ieder voor zich, en altijd stiekum de buurman voor proberen te zijn. En, georganiseerd zijn middels een cooperatie da't blijkt een farce. Werknemer in de zuivel hebben groot gelijk dat ze gaan aktievoeren voor nog betere arbeidsvoorwaarden. Dan komt de enorme winst van die zuivelondernemingen tenminste voor een gedeelte terecht bij diegenen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van die winst. Anders gaat het toch maar naar de zakken van de "hogere legerleiding" of wordt het geinvesteerd in allerlei verre buitenlandse toestanden, waarvan wij de revenuen toch nimmer zien. Sorry hoor

 • no-profile-image

  floris

  Een pas op de plaats voor de werknemers lijkt mij meer gepast, dan om weer om een loonsverhoging te roepen in deze slechte tijd.
  Daar komt nog bij dat de zuivel een van de best betaalde cao,s heeft .
  dus ze hebben eigenlijk ook geen reden tot .

 • no-profile-image

  gerrit

  Ik lees hier dat sommige van mijn collega's menen dat de werknemers in de zuivel geen actie mogen voeren!
  Dat wij een te lage prijs voor ons product krijgen is niet hun probleem en elke werknemer heeft het recht om actie te voeren voor een betere CAO.
  Ik wed dat dezelfde collega's vorig jaar en het jaar daarvoor met melk over het land stonden te sproeien?

 • no-profile-image

  Han

  @Arend Otten. Ik denk dat je een denk fout maakt. Boeren ontvangen niet een te lage melkprijs, zij weten in samenwerking met / in hun Cooperatie niet een kosten dekkende prijs te realiseren. De boeren zullen dus zelf op zoek moeten naar en oplossing in dezen, zo jij wilt is voor een co-op onmogelijk, je kunt niet je eigen product kopen ter verwerking, je bezit het reeds! Jouw idee zou wel eens de melkplas kunnen indammen en dat is wat boeren moeten organisern op Europees gebied, laat ik helder zijn hier ben ik het met je eens.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als ze menen nu te moeten gaan actievoeren is mijn mening opstaande voet ontslag momenteel mensen genoeg die willen werken in een riante omgeving die zuivel heet

 • no-profile-image

  Boer

  Het slaat daarom nergens op dat er europese melkveehouders zijn die tegen wereldmarktprijzen willen gaan melken. In europa krijgt een werknemer meer dan een fooi aan arbeidsloon en omdat ze aangesloten zijn bij een vakbond gaan de lonen altijd omhoog. In de verwerking is er de ene fusie na de andere maar om een of andere reden blijven de beloofde extra efficientie en winst altijd uit. Actiegroepen voor dierenwelzijn en milieu, winkelketens, en overheid bedenken nieuwe regels waarvoor boeren kostbare investeringen moet doen. Een boer mag van mij daarom door actie te voeren de buitenwereld best laten weten dat 25 cent per liter verre van genoeg is.

 • no-profile-image

  mark

  Helemaal mee eens, wij moeten er geld bij doen en ons kapotwerken, omdat investeren niet uit kan. Dan is het ongepast voor loonsverhoging bij de werknemers...... Want ik ""begrijp"" wel weer waar dit geld vandaan moet komen......

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een oproep tot leverstaking van melk mocht niet van de rechter. Mag een oproep tot staken van het leveren van arbeid dan wel? Het bestuur heeft bij het uitblijven van (juridische) maatregelen ,als het staking komt,iets uit te leggen.

 • no-profile-image

  jan

  Omdat de werknemers een grotere mond hebben gaan zij lopen met het geld wat FC uit had moeten keren als prestatietoeslag. Wat een blamage zo'n prestatietoeslag. Als de directie niet beter kan presteren, moeten ze hun eigen bonus maar uitdelen aan de werknemers ipv het geld wat ons melkveehouders toekomt!!!

 • no-profile-image

  gert

  Boeren zijn straks weer de klos

 • no-profile-image

  Melk

  Als je lid bent van een coörporatie dan zijn volgens mij de boeren de "baas".
  Dus jullie dienen te zorgen dat de top het beleid volgens jullie normen zou moeten uitvoeren. Als dit niet zo is - dan is er nog wat werk aan de winkel voor jullie zelf. Let wel de mensen op de werkvloer bij de melkfabrieken zorgen wel dat jullie grondstof wordt verwerkt voor de consument. Als dit niet bij die consument komt.... dan heb je nog een groter probleem.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.