Home

Achtergrond 219 x bekeken

Boere krijgt levenslang maar blijft nog vrij

De rechtbank in Aken heeft de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Bredase apotheker Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters in 1944.

Toch blijft Boere voorlopig nog wel uit de gevangenis.

Hij gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling en zolang de veroordeling niet definitief is, verdwijnt de Nederlandse oorlogsmisdadiger niet achter de tralies. "Dat gaat waarschijnlijk nog jaren duren'', verwacht zijn advocaat Gordon Christiansen. Gezien de hoge leeftijd en zijn slechte gezondheid, is het de vraag of Boere ooit nog in de cel zal belanden.

Het Federale Hof in Karlsruhe buigt zich in hoger beroep over zijn vonnis. Deze hogere instantie doet niet het hele proces over, maar zal alleen kijken of de rechtbank in Aken geen juridische fouten heeft gemaakt. Daarna kan Boere eventueel nog naar het Europese Hof om zijn levenslange veroordeling aan te vechten.

De Nederlandse SS'er heeft de moorden bekend. Hij deed dat destijds als lid van een speciale eenheid in Nederland uit vergelding voor aanslagen, gepleegd door het verzet.

Boere stelt dat hij niet anders kon dan de bevelen voor de liquidaties van hogerhand opvolgen. Anders had hij de oorlog waarschijnlijk zelf niet overleefd, verklaarde hij eerder. De rechtbank bleek het daarmee oneens. Boere heeft zich destijds vrijwillig aangesloten bij het moordcommando, redeneren de rechters. Boere heeft de moorden willekeurig gepleegd. Vrouwen verloren hun man, kinderen hun vader. Het was weliswaar een andere tijd, aldus de rechtbank, maar het blijven moorden.

De zoons van De Groot en Bicknese waren in de rechtszaal om het vonnis aan te horen. Beiden toonden zich na afloop tevreden. De uitspraak geeft Dolf Bicknese genoegdoening. Hij vindt het ook een belangrijke uitspraak voor de Duitse justitie, omdat die volgens hem nog altijd de verdenking tegen zich had oud-nazi's te beschermen. Teun de Groot junior, zoon van één van de andere slachtoffers, is ook content. "Meer dan levenslang kan je niet vragen.'' Hij is blij dat het ,,eindelijk is gelukt'' Boere veroordeeld te krijgen.

Het vonnis komt ruim een halve eeuw na de eerste veroordeling van de oud-SS'er (1949) in Amsterdam voor dezelfde moorden. Hij kreeg daarvoor toen de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang.

Boere wist te ontsnappen en kwam in 1954 in Duitsland terecht. Nederland heeft daarna diverse pogingen gedaan om hem alsnog zijn straf te laten uitzitten. Omdat Boere Duits staatsburger was geworden, kon Duitsland hem niet uitleveren. Het Nederlandse vonnis was in Duitsland niet geldig, waardoor hij daar niet gevangen kon worden gezet. Een nieuwe rechtszaak was vorig jaar door een nieuwe wet in Duitsland wel mogelijk geworden en begon in november vorig jaar.

Boere hoorde het vonnis schijnbaar onbewogen aan. Tijdens de motivering van de rechtbank sloeg hij zelfs zijn ogen toe. Volgens Christiansen reageerde Boere naar hem ook rustig op zijn veroordeling. "Hij had hier rekening mee gehouden en zich erop ingesteld.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.